Vierverlaten Zonnepark paradijs voor insecten
Uit een eerste ecologisch onderzoek blijkt dat het Groninger Zonnepark Vierverlaten zorgt voor een toename aan verschillende insecten. Dankzij de vele verschillende kruiden en struiken en de schapen die er grazen, zijn er na twee jaar flink wat meer insecten en ook plantensoorten. Het zonnepark is ook steeds meer in trek voor diverse vogels. Bij de realisatie van dit zonnepark (2017) werden door de gemeente Groningen en energiecoöperatie Grunneger Power specifieke maatregelen getroffen om de biodiversiteit en natuurwaarden te vergroten.
“Zonneparken zijn een nieuwe vorm van landschapsinrichting, die we energielandschappen noemen. Ze dragen niet alleen bij aan het gebruik van schone, duurzame energie, maar ook aan de biodiversiteit. Op Vierverlaten zijn nu bijvoorbeeld meer bijensoorten en vlinders,” zegt Philip Broeksma, wethouder Energietransitie. De zonnepanelen zorgen voor schaduw, droogte en luwte met allerlei overgangen. Daarmee ontstaan verschillende micromilieus. Broeksma: “Dit is belangrijk bij de ontwikkeling en inrichting van toekomstige zonneparken.”
Zeldzame vogelsoorten
Het coöperatieve zonnepark van Grunneger Power levert met 7.777 zonnepanelen jaarlijks bijna 2.300 MWh aan energie op. Dat is goed voor ruim achthonderd huishoudens.
Door de inrichting van Vierverlaten en een goed beheer, ontstaat een optimaal leefgebied voor de natuur. De zonnepanelen op staanders wisselen elkaar af in hoogte en staan niet te dicht bij elkaar. Met het goede onderhoud van het gebied is het een plek waar veel insecten zich thuis voelen. Doordat er nu veel sprinkhanen, bijen, vlinders, zoals het hooibeestje en de distelvlinder, te vinden zijn, levert dit insectenparadijs ook voedsel voor veel andere dieren en planten. Daardoor komen er in het gebied nu ook zeldzamere vogelsoorten als de torenvalk en buizerd voor en grote groepen huismussen.
Zonnepark en landschap
Zonneparken die goed in het landschap passen en met aandacht voor de natuur worden ontwikkeld, leveren meer biodiversiteit op dan gangbare intensieve landbouw. Dat is een van de conclusies van het onderzoek. Van belang daarbij is dat de schapen die het park begrazen niet met antibiotica en antiwormmiddelen worden behandeld, want dat levert mest op die mestvliegen en -kevers niet eten. Hoewel het onderzoek niet uitputtend en wetenschappelijk meerjarig is uitgevoerd, zijn de eerste observaties erg gunstig voor natuur en milieu.