Gemeente Leeuwarden wordt ‘Living Lab Partner’ en gaat verbinding aan met de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân
De gemeente Leeuwarden en de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân ondertekenden maandag 23 september een document waarmee de gemeente Leeuwarden ‘Living Lab Partner’ wordt. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân gaan aan de slag met twee verschillende projecten. De nauwe samenwerking tussen beide organisaties wordt zo nog intensiever.
Grondstoffenvisie
In de loop van 2020 begint een onderzoeksproject gericht op het verminderen van huishoudelijk afval, waaraan een aantal studenten van de universiteit gaat werken. De meerwaarde van de studenten werd eerder dit jaar al aangetoond. Zo startten de studenten een onderzoek naar het verbeteren van (gft-)afvalscheiding en werd met de studenten samengewerkt bij de informatiebijeenkomst van de raad over de grondstoffenvisie. Recent is door de gemeenteraad een stevige ambitie op grondstoffen vastgesteld. In het traject naar het realiseren van deze ambitie wordt ook samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân.
Global Goal
Leeuwarden is de enige Nederlandse stad die zich verbonden heeft aan het Global Compact Cities Program (UN GCCP). Het Global Compact Cities Program is onderdeel van het UN Global Compact.
Het UN GCCP is erop gericht steden te betrekken, stimuleren en ondersteunen bij het behalen van de Global Goals. Iedere aan het UN GCCP deelnemende stad is verplicht tweejaarlijks te rapporteren over de voortgang en betrokkenheid bij het behalen van de Global Goals.
De studenten van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân gaan onderzoek doen naar onze inzet op vier van de Global Goals. Aan het eind van het traject adviseren de studenten de gemeente over hoe we de doelen kunnen bereiken.