Geestelijk en lichamelijk in balans zijn
Wanneer je geestelijke- en lichamelijke gezondheid niet in balans zijn zorgt dit voor allerlei problemen. Het één heeft invloed op het andere. Wanneer jij lichamelijke klachten hebt, is dit van invloed op je gedachten. In het begin lukt het vaak wel om hier overheen te stappen maar houden de klachten langer aan dan raak je geestelijk een beetje in de knoop. Met het gevolg dat je je nog ellendiger voelt. Andersom werkt het net zo. Zit je geestelijk niet lekker in balans, dan kan het zich op den duur uiten in lichamelijk klachten. Een goed evenwicht hierin vinden is dan ook belangrijk.
Om je lichamelijk beter te voelen kunnen we ervoor zorgen dat we meer gaan bewegen en letten op wat wij eten. Het is niet nodig om meteen iedere dag naar de sportschool te gaan, begin met het wat vaker maken van een wandeling. Ook letten op wat je eet hoeft niet te betekenen dat je een crash dieet moet gaan volgen. Kijk wat vaker op het etiket wat er nu eigenlijk in het product zit dat je koopt. Maar hoe kun je werken aan je mentale gezondheid? Door je mentaal weerbaar te maken, je zingeving te vinden en het concept ‘positieve gezondheid’ toe te passen in je dagelijks leven kun je werken aan je mentale gezondheid.
Mentale weerbaarheid
Geestelijke veerkracht is nodig om te kunnen omgaan met tegenslagen en veranderingen waarmee we dagelijks te maken hebben. Een fitte geest is net zo belangrijk als lichamelijk fit zijn. Deze gaan hand in hand. Wanneer je metaal goed in je vel zit, functioneer je beter. Je voelt je fit en hebt minder last van stress. Ook kun je beter omgaan met problemen of veranderingen. Wanneer jij moeite hebt met het onder controle houden van je emoties raak je overstuur. Vanuit dat punt ben je ook overzicht en grip kwijt. Laat je niet van de kaart brengen wanneer het even tegenzit. Ook wanneer je frustratie en boosheid voelt, doe even een stapje terug. Overzie de situatie, accepteer het en kijk hoe je vanuit daar verder kunt gaan.
Door kalm te blijven behoud je overzicht. Dit geldt voor allerlei situaties. Overzicht behouden geeft rust en een punt om een nieuw plan te volgen, een andere keuze te maken of met via een andere weg toch je doel te behalen.
Een positievere energie is hierbij eigenlijk onmisbaar. Dit geeft je een goed en sterk gevoel. Zelfs in situaties waarin je je minder voelt, kun je proberen toch positievere energie te ervaren hoe klein ook. Dit houdt je op de been en geeft je de moed om door te gaan.
Zingeving
Niet alleen verminderde mentale weerbaarheid kan ervoor zorgen dat mensen ziek worden. Ook gebrek aan zingeving kan leiden tot psychische klachten, bijvoorbeeld een depressie of burn-out. Er zijn veel mensen die rondlopen met vragen over de zingeving van het leven.
Zingeving is dingen ondernemen die voor jou belangrijk zijn en je het gevoel geven dat je leeft. Voor sommigen is het lastig om te weten waarom zij leven.
Het niet vervullen van de zin van ons leven kan leiden tot een lager zelfvertrouwen, psychosomatische klachten, het kan leiden tot een burn-out en depressie. Zingeving maakt ons weerbaar en sterker. We bereiken meer en het geeft ons een goed gevoel.
De volgende vragen kunnen je op weg helpen om je eigen zingeving te vinden en in kaart te brengen.
– Wat zou je beslist nog willen doen in je leven?
– Wat geeft je energie?
– Wat inspireert jou?
– Waar kun je urenlang mee bezig zijn?
– Wat vind je interessant
– Wat vind je echt niet leuk
– Waar droom je van
– Welke wensen heb je nog
– Als er geen beperkingen zouden zijn wat zou je dan
– Welke mensen en plaatsen interesseren je
– Waar werd je als kind blij van
– Waar ben je goed in
Mentale weerbaarheid
Je kunt voor jezelf onderzoeken hoe het met je mentale weerbaarheid staat. Stel jezelf een aantal vragen om in kaart te brengen op welke gebieden het goed gaat en welke gebieden om verbetering vragen.
– Hoe lang heb je nodig om bij te komen na je werk?
– Hoe hoog leg jij de lat voor jezelf bij wat je doet?
– Weet jij welke doelen je wilt bereiken op werkvlak en lukt het jou om erop te vertrouwen dat je deze doelen haalt?
– Wat doe je als je jouw gestelde doel niet haalt?
– Hoe ga je om met tegenslagen of beperkingen?
– Vertrouw jij jezelf en anderen?
– Moet je veel van jezelf?
– Kun jij je werk in je vrije tijd loslaten?
– Doe jij jouw werk op een manier die goed bij je past, is er ook voldoende ruimte om het op jouw manier te doen?
– Vind je steun bij collega’s en je leidinggevende?
– Hoe is de sfeer op je werk, helpt die jou bij het uitvoeren van je taken of juist niet?
– Wat maakt je werk interessant?
– Welke activiteiten geven jou energie?
– Wat is voor jou belangrijk in je leven?
– Besteed je voldoende tijd aan dat wat je leuk vindt?
Vraag je bij de vragen, waaruit blijkt dat het niet helemaal naar je wens is, af wat je kan doen om het te veranderen, schrijf dit uit en ga ermee aan de slag.
Jij bent zelf de sleutel
Daarnaast ben jij zelf de sleutel om je mentale weerbaarheid en zingeving te vergroten. Het gaat erom dat je op een bepaald moment zelf de beslissing neemt om ermee aan de slag te gaan. Zelfmotivatie en positieve gedachten zijn hierbij onmisbaar. Er zijn vijf eigenschappen die je hierbij gaan helpen.
– Zelfmotivatie
– Realistische en positievere gedachtegang
– Emotionele zelfbeheersing
– Kalm blijven
– Positieve energie
Zelfmotivatie is nodig, het is niet zo dat je van de een op de andere dag mentaal weerbaarder bent. Hier ben je dagelijks mee bezig. Het zorgt er ook voor dat je met de andere eigenschappen aan de slag kan gaan. In het begin zal het wat meer energie en inzet vragen dan wanneer het al meer van nature gaat en het een levensstijl is geworden. Om iedere dag weer mentaal aan je zelf te werken, is motivatie nodig. Vooral motivatie vanuit jezelf. Jij bent het die kan zorgen voor verandering. Geef niet op wanneer het even tegenzit. Begin opnieuw of pak de draad weer op. Om jezelf te kunnen motiveren heb je een realistische en positieve gedachtegang nodig. Stel realistische doelen en trap jezelf vooral niet de grond in wanneer iets niet gaat zoals je verwacht. Je bent goed bezig, sta even stil bij je successen en vier deze.
Positieve Gezondheid
Het Institute for Positive Health is dé motor achter de beweging Positieve Gezondheid. Het is opgericht door Machteld Huber, de grondlegger van het gedachtegoed. Toen voormalig huisarts en onderzoeker Machteld Huber zelf met ziekte werd geconfronteerd, merkte zij dat zij grote invloed had op haar eigen herstel.