Coronaproof werken, het werken van de toekomst?
Met de inval van het coronavirus zijn er vergaande maatregelen getroffen, ook op werkgebied. Zoveel mogelijk thuiswerken en alleen als het echt niet anders kan kun je op locatie je werk uitvoeren maar dan wel met inachtneming van de gestelde maatregelen. Alles om verspreiding van het virus te voorkomen.
Op het moment van schrijven is de basisregel nog steeds: werk zoveel mogelijk thuis. Werkend Nederland lijkt het op zich ook nog wel uit te kunnen houden om thuis te werken. Hoewel dit vast niet voor iedereen opgaat. Toch blijkt uit onderzoek dat de helft ook na de coronacrisis wel thuis, of deels thuis, wil blijven werken. Het onderzoek van de Nationale Vacaturebank en Intermediair werd gehouden onder ruim duizend Nederlanders. In de meeste gevallen blijkt dat thuiswerken niet tegenvalt.
Daar waar thuiswerken voor de coronacrisis nog vaak tot discussie leidde, waarbij zowel werkgevers als werknemers alleen maar nadelen zagen, lijkt het nu te zijn omgeslagen. In het onderzoek gaf 68 procent aan dat het grootste voordeel is dat men geen reistijd meer kwijt is. Maar liefst 61 procent gaf aan dat zij hun tijd beter kunnen indelen en 29 procent vindt het een pluspunt dat zij meer tijd hebben voor het gezinsleven.
Het grootste gemis voor thuiswerkend Nederland is het gemis van collega’s. Het sociale contact op de werkvloer is moeilijk te vervangen met online contact. Werk is voor veel mensen, naast een inkomstenbron, een belangrijk onderdeel van hun sociale contacten.
Er zit wel een groot verschil tussen thuiswerkers met en thuiswerkers zonder kinderen. Daar waar kinderen in huis zijn, blijkt dat maar 25 procent aangeeft zich beter te kunnen concentreren thuis dan op het werk. De thuiswerkers die geen kinderen hebben geven met 42 procent aan dat zij zich beter kunnen concentreren thuis, dan op het werk. Het is de vraag hoe dit is op het moment dat de kinderen weer naar school gaan. Dan is de situatie voor de thuiswerker met kinderen weer heel anders.
Thuiswerken waar moet je op letten
Het is misschien verleidelijk om vanuit je luie stoel of op de bank te gaan zitten werken. Toch is het belangrijk om aandacht te besteden aan je thuiswerksituatie.
–
Zorg voor een goede werkhouding, dit blijft ook voor het thuiswerken erg belangrijk. Creëer een werkplek waar je zo rustig mogelijk kunt zitten. Zorg voor een goed bureau en een goede bureaustoel die beide instelbaar zijn in hoogte of de juiste hoogte hebben. Dit geldt ook voor je scherm. Werken met een laptop en een los toetsenbord is de beste optie. Dan kun je het scherm op de juiste hoogte zetten en werken vanaf je toetsenbord.
–
Het klinkt misschien gek, maar zorg er thuis voor dat je in je werkkleding aan het werk gaat. Dit helpt je om tot de juiste instelling en werkdiscipline te komen. Je denkt misschien dat thuiswerken zonder collega’s om je heen je al veel rust geeft die ervoor zorgt dat jij je goed kunt concentreren. Verkijk je hier niet op. Thuis zijn er hele andere zaken die kunnen zorgen voor afleiding, bijvoorbeeld een huishoudelijk klusje tussendoor of even met je kinderen spelen. Verstandig is om je te gedragen alsof je naar kantoor gaat. Trek je werkkleding dus aan, werk je normale uren en ga niet op de bank of luie stoel werken maar gebruik je ingerichte werkplek. Zo blijf je productief en is je concentratie groter. Wil je toch een huishoudelijk klusje doen? Doe dit dan in de pauzes die je neemt.
–
Op welke manier ga je communiceren met je leidinggevende en collega’s? Het is belangrijk dat je elkaar goed begrijpt. Dit vergt bij werken op afstand misschien nog wel meer aandacht dan wanneer je elkaar even snel kunt aanspreken als je op kantoor werkt. Zorg ervoor dat je weet hoe je collega het liefste communiceert.
Weer naar kantoor
Het zou voor iedereen fijn zijn dat het kantoor weer volledig ter beschikking wordt gesteld. Ook al zou men ervoor kiezen om deels, of meer, thuis te gaan werken. Toch zal het kantoor niet meer hetzelfde zijn als voorheen. Op het moment dat de deur naar het kantoor wordt geopend, zal je binnenstappen in een coronaproof kantoor.
Werkplakken zijn aangepast aan de regels van de anderhalve-meter-samenleving. Er is en er wordt al van alles bedacht zodat werknemers weer naar kantoor kunnen. In de praktijk zal moeten blijken of iets werkt.
Kantoorproof werken
Hoe maak je een kantoortuin coronaproof? In een kantoortuin treffen we zo’n acht of meer werkplekken in één ruimte. Vaak zit er tussen de werkplekken geen anderhalve meter afstand. Het is best een uitdaging om werknemers op een veilige afstand van elkaar te laten werken. Daarnaast heb je te maken met looproutes, de pauzeruimtes en de wc´s. Het rekening houden met de anderhalve meter ruimte tussen de werkplekken betekent waarschijnlijk dat er minder werkplekken beschikbaar zullen zijn. Wie gaan deze plekken invullen? Hier moet een plan voor worden gemaakt: wie werkt wanneer thuis en wie werkt wanneer op kantoor? Wat is er allemaal mogelijk om je kantoor coronaproof te maken?
–
Er kan gewerkt worden met plexiglas. Plaats plexiglazen wandjes of schermen op hoofdhoogte recht voor de medewerker.
–
Ieder werkt met een eigen toetsenbord en muis en maakt de werkplek bij aankomst en vertrek goed schoon.
–
Minder rondlopen. Richt een ruimte zo in dat de mensen die veel samenwerken dicht bij elkaar zitten. Dit voorkomt veel rondlopen. Iedereen blijft zoveel mogelijk op zijn eigen werkplek zitten om te werken. Alleen wanneer het echt nodig is kan men het bureau verlaten. Maak afspraken over de pauzes en de koffie- en theemomenten. Geef eventueel een looprichting aan en kijk of er overal genoeg loopruimte is.
–
In veel kantoortuinen is de ventilatie onvoldoende. In de bestrijding van corona is dit juist heel belangrijk. Zorg ervoor dat er goed geventileerd kan worden. Zet ramen en deuren regelmatig open, zet een ventilatiesysteem eerder aan en zet de recirculatie uit.
–
Maak de veiligheidsregels zichtbaar. Attendeer de werknemers op het houden van anderhalve meter afstand. Geef aan dat ze regelmatig hun handen wassen. Plaats lijnen op de vloer en hang posters op. Maak de afspraak dat iedereen elkaar mag herinneren aan deze maatregelen.
We hebben het in het stuk vooral over kantoortuinen, maar dit geldt natuurlijk voor alle werkruimtes of je nu met acht of meer mensen in een ruimte werkt of met minder mensen in een ruimte werkt. Alle bovenstaande opties zijn te betrekken op alle ruimtes waar mensen samen moeten werken.
Coronaproof werken in zorg en welzijn
Voor de zorg en welzijn sector gelden andere coronaproof werken regels. Dit heeft te maken met het feit dat deze branches vallen onder de door de overheid aangewezen cruciale beroepen. Voor deze cruciale beroepen gelden daarom soms afwijkende, speciale RIVM-maateregelen. De informatie is te vinden op de site van de RIVM en is leidend. Het is belangrijk om de site in de gaten te houden omdat er regelmatig updates te vinden zijn. Dit gebeurt soms wel dagelijks.
Samen veilig doorwerken in de bouw- en technieksector
In de bouw- en technieksector heeft een aantal partijen samen het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ opgesteld. Dit protocol is een handreiking voor werkgevers en werknemers hoe zij op een veilige manier kunnen blijven doorwerken, zowel binnen als buiten. Door het opstellen van het protocol kunnen projecten in de bouw- en technieksector zoveel mogelijk doorgaan, dit alles met in acht nemen van de gezondheid van werknemers en de bewoners.
‘Samen veilig doorwerken’ kwam tot stand in gesprekken met minister Knops (BKZ) en staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu en Wonen) met advies van het RIVM en de Inspectie SZW. Veder ondersteunen Aedes, NEPROM, VNG en AFNL-NOA (belangenbehartiger mkb in bouw, afbouw en infra), de woonbond, CNV, FNV Bouwen en Wonen en FNV Metaal de afspraken.
De belangrijkste punten uit het protocol:
–
Ga zoveel mogelijk zelfstandig naar de bouwplaats
–
Werk in kleine, vaste teams op vaste locaties
– Houdt anderhalve meter afstand
–
Overleg en eet niet samen in een bouwkeet
Voor werkzaamheden in huis geldt:
– Zorg dat bewoners zoveel mogelijk in een andere ruimte verblijven
– Houdt ook hier anderhalve meter afstand
– Werk niet als werknemers of bewoners verkouden of ziek zijn
Er blijft de komende periode overleg tussen bouwers, opdrachtgevers, corporaties en netbeheerders over veilig werken. Lopende projecten en aanbestedingen gaan door. In de bouwsector zijn de vergunningsverleningen essentieel. Het Rijk en de bouwsector roepen daarom provincies en gemeente vooral door te blijven gaan met het verlenen van vergunningen. Verder wordt er bekeken of renovatie- en onderhoudswerkzaamheden naar voren gehaald kunnen worden.
Het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ is te downloaden op de site van de Rijksoverheid.
www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/03/27/protocol-samen-veilg-doorwerken.
We zullen ons allemaal nog steeds moeten aanpassen aangaande het blijven bestrijden van het coronavirus, zowel in ons privéleven maar ook op werkvlak. Gelukkig is de mens creatief, worden er al verschillende oplossingen bedacht en zijn al veel oplossingen in praktijk gebracht. Dit zal zich de komende tijd alleen maar verder ontwikkelen zodat het makkelijker wordt om te blijven werken in een anderhalve-meter-samenleving.