Evenementen- en horecabranche is geveld. Wat de toekomst gaat brengen weet niemand
Veel mensen missen het. Zorgeloos naar een festival of concert. Ongedwongen met vrienden in een café zitten. Niemand had ooit kunnen voorspellen dat het niet meer mogelijk zou zijn om naar dit soort evenementen te gaan of dat er zoveel regels zouden gelden voor een cafébezoekje. Maar het is de werkelijkheid waarin wij ons nu bevinden. Het toeslaan van het coronavirus heeft de evenementen- en horecabranche grotendeels of helemaal geveld. Daar waar de horeca weer open is met inachtneming van de RIVM-regels, staan de evenementenbedrijven toe te kijken hoe hun bedrijf volledig op slot zit.
Red Alert
In augustus werd er door middel van een actie aandacht gevraagd voor de kritieke toestand van de evenementensector: het zogeheten Red Alert. Een landelijke actie die op 11 augustus georganiseerd was. Zo’n tachtig gebouwen werden rood verlicht van 21.00 tot 23.55 uur. Om precies vijf voor twaalf werden alle stekkers uit de lichtinstallaties getrokken. Hiermee werd aangegeven dat het voor veel bedrijven al bijna te laat is.
Vereniging Van EvenementenMakers
De Vereniging Van EvenementenMakers (VVEM) is in 2001 opgericht als brancheorganisatie voor professionals in de publieksevenementenbranche. De VVEM komt op voor de belangen van de Evenementenmakers. Nu de branche helemaal op z’n kop staat wil VVEM proberen als brancheorganisatie de belangen van betrokkenen daar waar zij kunnen te behartigen. Op de website is alle relevante informatie voor de evenementenbranche verzameld. Ga naar vvem.nl voor alle informatie.
Evenementenbranche nieuwe stijl
Op het moment worden er geen grote evenementen en festivals georganiseerd. Her en der duiken wel kleinere festivals en evenementen op. Velen vragen zich af wanneer we weer kunnen genieten van grote evenementen. Door de enorme onzekerheid die er heerst in de evenementenbranche wordt er ook maar weinig ondernomen. Nu alles op zijn gat ligt is er ook geen werk voor al die mensen die hun bijdrage leveren aan het tot stand komen en laten draaien van festivals en evenementen.
Volgens een berekening van VVEM zal ruim de helft van de 100.000 banen verloren gaan door de coronacrisis in de evenementenwereld en gaat er zo’n 3,5 miljard euro aan omzet verloren. Zolang minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid blijft vasthouden aan zijn opmerking dat er pas weer evenementen mogelijk zijn zodra er een vaccin is tegen het coronavirus, ligt er een enorme beperking op het organiseren van bijeenkomsten. VVEM denkt dat met goede protocollen, afspraken en voorzorgsmaatregelen en de inachtneming van voldoende ruimte, het toch wel mogelijk is om iets te organiseren.
Veel ondernemers verdienen hun geld in de zomerperiode om daarmee de winterperiode te overbruggen. Dit gaat nu voor velen heel zwaar worden. Om de tijd door te komen kan de getroffen branche een aanvraag indienen voor de beschikbare noodpakketten.
Het is een uitdaging voor de branche om nieuwe en andere manieren te vinden voor het organiseren van festivals en evenementen. De mens heeft het nodig om zijn vrije tijd op een leuke en ontspannen manier in te vullen. Zoeken naar een nieuwe manier lijkt de enige oplossing.
Wat wil de bezoeker?
Iets wat nog niet echt de boventoon voert maar wel al speelt, is dat mensen het gevoel hebben dat er nog steeds veel festivals werden georganiseerd. Toch blijkt dat er het aantal – vooral muziekfestivals – sinds een jaar of twee al aan het afnemen is. De stilte die er nu is rond grote muziek- en andere festivals kan eraan bijdragen dat dit nog verder gaat doorwerken bij de bezoekers.
Vanuit de klimaatoptiek ontstaat er steeds meer kritiek op de vele festivals. Deze zouden niet milieuvriendelijk zijn; door bijvoorbeeld het vele reizen van de bezoekers wordt het klimaat aangetast. Het coronavirus heeft mensen tijdens de intelligente lockdown al meer doen nadenken over lokaal kopen. Het kan zijn dat dit verder gaat doorwerken in andere zaken, zoals bijvoorbeeld evenementen. Mensen gaan zich afvragen hoe graag ze nog naar een festival willen en of ze het er nog voor overhebben om lang te moeten reizen. Ze gaan kijken en nadenken over andere mogelijkheden. Door deze omschakeling van denken gaan mensen steeds meer het kleine waarderen.
Ondanks dat per 1 juli geen maximum aantallen meer voor buitenevenementen gelden mits er vaste, gereserveerde zitplaatsen zijn, er wordt voldaan aan de anderhalvemeterregel en er voorafgaand een gezondheidscheck wordt gedaan, zijn er de afgelopen maanden geen grote evenementen geweest.
Misschien een goed moment om eens te kijken naar wat de wensen van de bezoekers zijn in combinatie met dat wat mogelijk is met betrekking tot de coronamaatregelen. Daar kunnen weleens heel verrassende festivalmogelijkheden uit voortvloeien.
In 2021 weer gevulde festivalterreinen?
Als er voor de zomer van 2021 geen vaccin is, lijkt het niet aannemelijk dat grote festivals door zullen gaan. Grote festivals die dit jaar zijn geschrapt zijn o.a. Pinkpop, Lowlands, Zwarte Cross, de Nijmeegse Vierdaagsefeesten en alle andere optredens en evenementen. Ze zijn vooralsnog gepland in 2021. Maar of het ervan gaat komen? Niemand die het op dit moment weet.
Aan het begin van de pandemie hebben verzekeraars de dekking tegen pandemieën uit hun pakketten gehaald. Een dekking die daarvoor gewoon standaard in verzekeringspakketten zat. De reden dat de pandemiedekking uit het verzekeringspakket is gehaald, is omdat er niet tegenop valt te verzekeren nu het coronavirus heeft toegeslagen. Degenen die dit jaar nog verzekerd waren krijgen gelukkig wel uitgekeerd, maar volgend jaar is dat niet meer het geval. Er gaan nu stemmen op om een garantiefonds in het leven te roepen. Een fonds dat steun biedt voor 2021, waarbij de overheid verzekeraars belooft in te springen voor een deel van de kosten als het evenement volgend jaar niet kan doorgaan door overdraagbare ziekten en daardoor moet worden afgelast.
Wat gaat het koude – en soms natte – najaar brengen voor de horeca?
Na het versoepelen van de coronamaatregelen voor de horeca en daarna de mooiweerperiode van de afgelopen maanden, en omdat veel Nederlanders hun vakantie vierden in eigen land, draaide de horeca nog een enigszins goed zomerseizoen. Maar de vraag is hoe het verdergaat met de horeca. Nu we een kouder en vaak ook nat najaar induiken zullen er weinig mensen meer op de terrassen te vinden zijn. Nu de horeca weer meer gebruik moet gaan maken van de binnenruimte is het de vraag hoe het allemaal gaat uitpakken. De ruimte binnen is veel beperkter geworden met de 1,5 meter regel. Daardoor kunnen horecaondernemers veel minder stoelen en tafels kwijt – en ook minder gasten.
Winterterrassen
Ondernemers denken na over het openhouden van terrassen door deze overdekt te maken en daarbij te gaan werken met dekentjes, straalkacheltjes en andere mogelijkheden om warm en knus op een herfst- of winterdag buiten te kunnen genieten. Veel ondernemingen hebben een vergunning aangevraagd voor uitbreiding van het terras. Het is de vraag of zij hiervan gebruik kunnen blijven maken. Veel van deze verleningen zijn inmiddels afgelopen of lopen binnenkort af. Het is voor de horecabranche van belang om te weten of er verleningen mogelijk zijn, zodat hun vergroot terras kan blijven. Als ze hier toestemming voor krijgen kunnen zij diverse investeringen doen om de terrassen ook in de aankomende periode aantrekkelijk te maken voor de gasten.
Toenemende aantal besmettingen van grote invloed
Door het steeds sneller toenemen van het aantal besmettingen in Nederland op dit moment zijn er inmiddels extra lokale en regionale maatregelen van kracht. De regionale maatregelen gelden – op het moment van schrijven – in zes veiligheidsregio’s; Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. Wil je alle maatregelen weten? Kijk dan op kvk.nl/corona/het-coronavirus-overzicht-maatregelen/
Nog steeds grijpt het coronavirus om zich heen, ook in een aantal andere regio’s. Alles wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Het ziet er dan ook naar uit dat het niet bij de zes regio’s blijft. Deze maatregelen kunnen zorgen voor een extra financiële strop voor de branche.
Overlast
Door de genomen maatregelen gaan er geluiden op dat het eerder sluiten van horecagelegenheden gaat zorgen voor overlast op straat. Men is ook bang dat het juist averechts gaat werken. De kans is groot dat mensen na het bezoek aan een café, de gezellige avond in privésfeer gaan voortzetten. Een situatie waar juist veel besmettingsgevaar ontstaat. Het is het verplaatsen van een probleem van de ene plek naar de andere plek. Wat ook veel ondernemers tegen het zere been schopt is dat Rutte enkele weken eerder verklaarde dat mensen beter niet thuis een feestje konden vieren, maar ervoor zouden gaan kiezen om naar een horecagelegenheid te gaan omdat daar de anderhalve meter en andere maatregelen beter op te volgen zijn. Hoe deze situatie verder zal uitpakken zal de aankomende periode moeten uitwijzen.
Ook voor provincie Groningen gelden sinds zondag 27 september extra maatregelen!
Zoals eerder te lezen was in het artikel over de evenementen- en horecabranche hadden we al te maken met zes veiligheidsregio’s: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. Sinds zondag 27 september zijn daar nog eens acht regio’s bijgekomen.
De 8 regio’s waar de extra maatregelen gelden zijn:
-Brabant-Noord
-Brabant Zuidoost
-Flevoland
-Gelderland-Zuid
-Gooi en Vechtstreek
-Groningen
-Zaanstreek-Waterland
-Zuid-Holland Zuid
Maatregelen voor alle 14 regio’s
Voor alle 14 regio’s gelden overkoepelend de volgende maatregelen:
Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
Gezelschappen mogen niet groter zijn dan 50 personen. Bijvoorbeeld bij feesten, borrels en uitjes, zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Zoals voor publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld:
-openbaar vervoer en bedrijfsmatig personenvervoer;
-gelegenheden met een horecavergunning;
-religieuze bijeenkomsten;
-(super)markten;
-winkels;
-bibliotheken;
-culturele instellingen;
-vergelijkbare locaties met een doorstroom van bezoekers.
Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s. Iedere veiligheidsregio zet zich in voor de veiligheid van de inwoners en bezoekers van dat gebied. Zo zorgt de veiligheidsregio ervoor dat er een brandweer is. Ook maakt de veiligheidsregio afspraken over de aanpak van rampen en crises. Een goede samenwerking tussen hulpverleningsdiensten, overheden, bedrijven en burgers is daarbij belangrijk.
Voor alle actuele informatie rondom corona kijk op: rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19