Amerikaans productiebedrijf in COVID-19 testpakketten vestigt zich in Winschoten
PerkinElmer is een Amerikaans bedrijf dat meetapparatuur maakt voor onderzoek op het gebied van onder andere diagnostische gezondheidszorg, farmacie, voedselveiligheid, biotechnologie en industriële toepassingen. Het bedrijf produceert ook Covid-19 testpakketten. Het bedrijf heeft al jaren een filiaal in Groningen en breidt nu uit naar Winschoten. In Groningen startte het bedrijf in het voorjaar met de productie van corona testkits. Met de grote vraag naar deze testkits is besloten een extra locatie te openen in Winschoten. Het Amerikaanse concern is een multinational met 13.000 personeelsleden in 120 landen. Met een jaaromzet van 2,6 miljard dollar. In Nederland zijn er naast de vestiging in Groningen – en nu dan Winschoten – ook nevenvestingen in Drachten, Oss en Hoogvliet.
Koning Willem Alexander opent nieuwe vestiging
Donderdag 24 september opende Koning Willem Alexander de nieuwe vestiging van PerkinElmer in Winschoten. Na de officiële openingshandeling werd de koning rondgeleid door het nieuwe bedrijfspand om te zien hoe de Covid-19 testpakketten worden samengesteld.
Nederland en wereldwijd
Alle testkits die nu in Winschoten worden geproduceerd zijn bestemd voor Nederland, maar ook voor wereldwijde export. De componenten voor de testkits worden geleverd door afdelingen van het bedrijf in Nederland – vanuit Groningen- en de locaties in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.
Hoe is het tot stand gekomen
Zo’n zes maanden geleden besloot men op het hoofdkantoor in Boston om een corona-testkit te gaan ontwikkelen. De tekstkit is ontwikkeld in Duitsland. Vervolgens werd gezocht naar een productielocatie. Hierop nam de Nederlandse tak van het bedrijf snel actie. Het bedrijf begon met het produceren van de testpakketten in een gehuurde distributiehal. Vervolgens werden er mensen aangenomen en is het bedrijf in Groningen begonnen met het produceren. Echter, door de grote vraag is het op de huidige locatie niet mogelijk om verder uit te breiden om aan die vraag te voldoen. Perry Luja, leidinggevende aan de Nederlandse tak van het Amerikaanse concern: “We zijn gestart op beperkte schaal. Nu versturen we miljoenen COVID-testkits over de hele wereld. Van Brazilië tot Amerika. De panden waarin we nu zitten in Groningen zijn inmiddels te klein geworden. Vandaar onze zoektocht naar andere locaties.” Vervolgens is het balletje gaan rollen.
Gesprekken volgen
George Helmers van de Interwinngroep Winschoten is samen met zijn makelaar en PerkinElmer in gesprek gegaan. Er kwam een voorstel op tafel om het voormalig Impag pand aan de Kartonbaan in Winschoten te betrekken en om daar de uitbreiding van PerkinElmer te realiseren. Erich Wünker, wethouder van de gemeente Oldambt, is erg blij met de komst van het Amerikaanse bedrijf naar Winschoten. “We zijn blij met de komst van PerkinElmer in onze gemeente. Dat een ondernemer een andere ondernemer warm weet te maken om zich te vestigen in Winschoten, is ontzettend mooi. Een beter acquisitie kun je je niet wensen. Gezien de wereldwijde impact van de coronacrisis en het zeer belangrijke product van PerkinElmer voor de wereldgezondheid, hebben we alles op alles gezet om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Achter de schermen is er dan ook veel werk verricht. In een tijdsbestek van zeven werkdagen hebben we alles rond gekregen,” vertelt Erich Wünker.
Extra werkgelegenheid
Met het openen van de PerkinElmer vestiging in Winschoten komt er ook extra werkgelegenheid. Naast de huidige medewerkers die meegaan naar de nieuwe locatie ontstaan er ook extra banen. Dat is een mooie bijkomstigheid, zeker voor het gebied en zijn bewoners. Verwacht wordt dat de vraag naar testkits alleen maar zal gaan toenemen, gezien de ontwikkelingen rond Covid-19.
Hoe werkt de test
Inmiddels hebben we in het nieuws al veel beelden gezien over de manier van testen en zijn er zogenaamde teststraten ingericht om alle mensen die een aanvraag om te testen hebben ingediend, te kunnen bedienen.
Het belangrijkste deel van de coronatest is de speeksel- en slijmtest. Met een wattenstaafje wordt dit achter in de keel afgenomen. Vervolgens wordt, ook met een wattenstaafje, wat neusslijm afgenomen. Het slijm wordt naar een laboratorium gestuurd. Daar kunnen onderzoekers uit het genetisch materiaal van het virus onderzoeken of er bij iemand sprake is van een besmetting.
Na de test ontvangt de geteste zo snel mogelijk de uitslag. Er wordt naar gestreefd om de uitslag binnen 48 uur binnen te hebben. Dit lukt niet altijd, aangezien het testen is toegenomen wordt de druk hoger en kan het zijn dat mensen iets langer op de uitslag moeten wachten. De uitslag wordt telefonisch of via e-mail doorgegeven – in de mail staat dat de uitslag klaar staat op coronatest.nl. Dit is ook de website waar je een aanvraag kunt indienen voor een coronatest.
Wil je alles weten over wanneer je een test kunt aanvragen, waar die kan worden afgenomen en over de uitslag ervan? Kijk dan op ggdnog.nl/corona. Daar vind je alle informatie over corona. Wanneer, hoe en waar je je kunt laten testen. Hoe het verder gaat na een coronatest, hoe het bron- en contactonderzoek verloopt, over het herstellen van corona en de actuele informatie.
PerkinElmer onderscheidt zich van andere tests
PerkinElmer is niet het enige bedrijf dat testkits voor covid-19 produceert. Het Zwitserse Roche heeft voor 80 procent de markt in handen op het gebied van de testkits. De testkit van PerkinElmer onderscheidt zich van andere tests door de grote precisie. Een belangrijk aspect, omdat anders te veel besmette mensen niet zouden worden gevonden. De testkits bestaan uit plastic hulpmiddelen en chemische vloeistoffen. Deze worden gebruikt om cellen uit wang- en neusslijm van mensen af te nemen om deze vervolgens te screenen op de aanwezigheid van covid-19.
In elke doos die van de PerkinElmer band rolt zitten 960 covid-19 testkits. Hiervan blijft hooguit een paar procent in Nederland. De andere worden wereldwijd verzonden.