Bouwen, bouwen, bouwen
Ook in het Noorden is er krapte op de woningmarkt. Om te voldoen aan de vraag naar woningen, zowel koop- als huurwoningen, zullen er meer woningen moeten worden gebouwd. Er waren al plannen om in het Noorden 99.000 woningen te bouwen, maar door nieuwe inzichten en ideeën kan dit aantal zomaar opgeschroefd worden naar 319.000 woningen. Dit alles heeft te maken met het voorstel ‘Bouwstenen voor een Deltaplan in het Noorden’. Een voorstel dat op 19 april 2021 aangeboden werd aan de Tweede Kamer. Dit plan zou de sociaaleconomische situatie in het Noorden moeten verbeteren.
De drie Noordelijke provincies en Flevoland willen zich inzetten om de druk op de woningmarkt in de Randstad te verminderen met de bouw van 319.000 woningen. In ruil daarvoor willen zij 9,5 miljard euro voor de aanleg van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn. Hiermee willen de provincies het bestaande spoor in het Noorden vernieuwen. Met de aanleg van de Lelylijn zal Groningen vanuit Amsterdam in ruim een uur te bereiken zijn. De Nedersaksenlijn komt tussen Groningen en Emmen. Daarnaast is het de bedoeling te investeren in het bestaande spoor. De woningen die gebouwd worden in de provincie Groningen moeten het landschap wel open houden en groen laten. Het is niet de bedoeling dat alles wordt volgebouwd.
Een combinatie van investeren in de infrastructuur en woningen bouwen zorgt ervoor dat het vestigingsklimaat verbetert. Dit werkt vervolgens weer door in de economische positie van het Noorden. De economische potentie kan dan volledig benut worden. De waarde van regionale productie, goederen en diensten zal groeien. Hier zal niet alleen het Noorden zelf van profiteren. Ook heel Nederland zal van deze economische groei meeprofiteren.
Om vaart te maken met de woningbouwplannen wil de provincie de gemeenten financieel ondersteunen. Daarom is voor de aankomende drie jaar voor de gemeenten 863.000 euro beschikbaar om woningbouwplannen aan te jagen. Het geld is bedoeld om woningbouwexperts in de arm te nemen om zo tot goede woningbouwplannen te komen. Woningbouwplannen die passen bij de betreffende gemeente, de visie, het gebied en de plaats.
We zoomen wat verder in op de woningbouwprojecten in en rondom de gemeente Groningen.
Woongeluk in Meerstad
Ga je in Meerstad wonen dan woon je in het meest groene en waterrijke stadsdeel van Groningen, aan de rand van het Woldmeer. En alles op fietsafstand van de stad Groningen. Hier vind je vele mogelijkheden van wonen. Denk aan een rijwoning, een eilandvilla, een waterwoning of een levensloopbestendige woning. Eigenlijk is er voor iedereen wel een woning die past bij de wensen. Meerstad is voor alle leeftijden. Kinderen kunnen hier lekker spelen en ben je al wat meer op leeftijd dan kies je voor een woning die met je meegroeit en ook nog past naarmate je ouder wordt. Het overgrote deel van Meerstad bestaat uit natuur en water. Dit geeft een bijzondere en unieke natuurlijke sfeer.
Er zijn verschillende wijken in Meerstad gerealiseerd. Met ieder zijn eigen karakter.
Zo’n 22 minuten fietsen van het centrum van Groningen vinden we Meeroevers. Dit deel van Meerstad is bijna klaar. Hier kun je dan ook goed de sfeer proeven en voelen hoe het is om te wonen in Meerstad. Meeroevers ligt in het centrale, westelijke deel van Meerstad tussen het Woldmeer en de Hoofdweg richting Harkstede. In deze wijk bevindt zich ook een basisschool, een kinderopvang en een gezondheidscentrum. Het is een wijk die zich erg richt op kinderen en voorzien is van speeltuinen een moestuin en een populair natuurstrandje waar je kunt kajakken, suppen, zonnen en zwemmen.
Ten noorden van het Woldmeer, naast Park Meerstad aan de open vaarverbinding tussen de stad en het wad, vinden we Tersluis, op zo’n 25 minuten fietsen vanaf het centrum van Groningen. Het is de tweede wijk in Meerstad die nog volop in aanbouw is. De sluis en de haven in de wijk zijn de bijzondere trekpleisters. In de haven is plek voor boten van bewoners en passanten. Hier zal ook een dorpsplein komen waar je winkeltjes kunt vinden en waar ruimte is voor een terras.
Wil je in een wijk wonen die overgoten is van groene binnenplaatsen die afgewisseld worden met gezellige dorpse straatjes, dan is Groenwei de plek voor jou. De straatjes worden verbonden door een zogenaamde slow lane. Dit is een route voor langzaam verkeer. Je woont hier midden in de natuur. De wijk ligt naast de wijken Meeroevers en Tersluis naast Park Meerstad en het Woldmeer en in slechts 20 minuten ben je in het centrum van de stad. Groenwei is een veilige en gezellige wijk waar kinderen lekker kunnen spelen en waar volwassenen heerlijk kunnen ontspannen.
De wijk De Zeilen ligt 25 minuten fietsen vanaf het centrum van Groningen en ligt in het noordoosten van Meerstad naast Tersluis tussen de sluisverbinding en natuurgebied Harksteder Broeklanden. Hier vind je bijzondere woningtypes zoals boothuizen. Verder vind je hier naast eilandkavels ook rijwoningen, sociale huurwoningen, appartementen, tiny houses en nog meer. Het is een verrassend waterrijke wijk. Wil je meer weten over de mogelijkheden in Meerstad, kijk dan op meerstad.eu.
Stadspark Park Meerstad
Naast Meerstad, ligt ook Park Meerstad aan het Woldmeer. Park Meerstad is een tien hectare groot landkunstproject en is daarmee het grootste landkunstproject van Nederland. Een unieke plek waar je je midden tussen de grasheuvels, de talrijke soorten bomen, struiken en bloemen bevindt Met een waterpartij die het park halverwege doorsnijdt en je prachtige vergezichten over het Woldmeer hebt. In het park groeien en bloeien meer dan vijftig verschillende soorten bloemen en bomen. Het is het allereerste park dat is ontstaan in samenwerking met een beeldend kunstenaar die het ontwerp heeft gemaakt. Hier is ruimte voor sport, spel, cultuur en festivals. Een horecavoorziening op het strand maakt het plaatje compleet. Een fietspad loopt dwars door het gebied. Ook kun je hier lekker wandelen op wandelpaden. Voor de kinderen is er een natuurlijk speelterrein aan het water waar ze kunnen klimmen in klimbomen, op een trekvlot over het water kunnen gaan, hutten bouwen, met de kabelbaan of stappen op de stapstenen die in het water liggen. Het park werd in september van het vorige jaar officieel geopend.
Het Woldmeer
Grote sfeermaker in Meerstad is het Woldmeer. Een recreatiemeer met een bijzondere sfeer door de vele eilanden die er komen. Het meer bevat het schoonste water van Nederland omdat het uit gebiedseigen water bestaat. Door het water beheersysteem wordt er zo weinig mogelijk water van buiten binnengelaten. Het zwemwater bij het strand Meeroevers is officieel van de provincie Groningen. De provincie voert ook de controles van de waterkwaliteit in het Woldmeer uit.
Bouwmaterialen duurder geworden
Door de toegenomen vraag naar bouwmaterialen als staal, koper en hout is de prijs voor deze producten hard gestegen. De productie van deze materialen gaat langzamer – mede door corona – waardoor er schaarsheid ontstaat. Dit heeft als gevolg dat de prijzen stijgen.
Tijdens de coronacrisis kwam de productie helemaal stil te liggen. Bovendien was de verwachting dat er weinig vraag naar bouwmaterialen zou zijn tijdens corona. Dit pakte echter heel anders uit. Er was veel vraag naar bouwmateriaal en het aanbod bleef achter. Niet alleen het bouwen en verbouwen voor particulieren en bouwbedrijven is duurder geworden. Ook het bouwen van woningen is fors in prijs gestegen. Voor een rijtjeshuis zijn de totale bouwkosten gestegen met 37 procent. Het bouwen van een appartement is gestegen met 32 procent. De stijging van de bouwkosten heeft niet alleen te maken met het feit dat materialen duurder zijn geworden. Huizen moeten nu voldoen aan een aantal regels wat betref duurzaamheid en energiezuinigheid. Tel daarbij de schaarste in de woningmarkt op en onderaan de streep kom je uit op een hoger bedrag.
Kiezen voor hout
Het aandeel van hout in de bouw is aan het toenemen. De populariteit voor het gebruiken van hout neemt toe. Hierdoor wordt ook hout steeds duurder. Hout is geschikt voor houtskeletbouw. Doordat het lichter is, heb je minder uitstoot van CO2-uitstoot voor het vervoer en het neemt ook CO2 op. Door te kiezen voor hout kunnen nieuwe woningen sneller en duurzamer worden gebouwd. Hout is veel lichter dan beton. Dit is gunstig voor het vervoeren van het materiaal. Daarnaast kan het veel sneller in elkaar gezet worden. Hiervoor is ook veel minder zwaar materiaal nodig. De vraag is of er wel genoeg hout beschikbaar is en of het wel milieubewust is om hiervoor bomen te kappen. Veel hout dat voor nieuwbouw wordt gebruikt heeft het FSC- of PEFC-keurmerk. Het hout komt uit beheerde naaldbossen in Europa. Het keurmerk garandeert dat voor iedere boom die er gekapt wordt weer een nieuwe boom wordt geplant. Het is ook mogelijk om hout met beton te combineren. Bijvoorbeeld beton voor de fundering. Hout kan oplossingen bieden om duurzamer te gaan bouwen.
Houtbouw duurzaam en snel bouwen
Houtbouw kan een oplossing bieden voor duurzaam en snel bouwen. Daarbij kan er met gebruik van hout sneller worden voldaan aan de nieuwe afspraken om bouw minder schadelijk te maken voor het milieu.
Uit een onderzoek van de provincie Zuid-Holland (BRON) blijkt dat we meer moeten gaan bouwen met hout. Door meer houten huizen te bouwen de komende jaren kan CO2 worden bespaard. Hierbij gaat het dan om hout uit productiebossen met een herbossingspro-gramma. Als het hout dan ook nog uit Nederland komt is er minder energie nodig voor het vervoer. Huizen van hout kunnen makkelijk honderden jaren meegaan. In de situatie waarin Nederland zich nu bevindt, meer bouwen om de woningnood op te lossen en tegelijkertijd minder uitstoten, lijkt kiezen voor houtbouw een goede oplossing. Is de bouw zover om een switch te maken en het bouwen in beton – wat nog steeds goedkoper is maar wel veel zwaarder weegt voor het milieu – op te geven en te kiezen voor hout? Dat zal de aankomende jaren moeten blijken.
Wat kost het bouwen van een huis?
Wil jij weten wat het bouwen van een huis kost? Hiervoor kun je online handige rekentools vinden. Handig om een globaal beeld te krijgen van het bedrag dat ermee gemoeid is om jouw droomhuis te bouwen. De kosten zijn natuurlijk erg afhankelijk van de grootte van je woning en welke materialen je gaat gebruiken.
Wat is duurzaam bouwen en verbouwen?
Zowel in de nieuwbouw als bij het verbouwen van bestaande huizen, valt er nog veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid. Wat is duurzaam bouwen eigenlijk? Duurzaam bouwen is zodanig bouwen of verbouwen gebruikmakend van gebouwen en de gebouwde omgeving, dat de schade voor mens en milieu in alle fasen van het bouwen zoveel mogelijk beperkt blijft. Maar duurzaam bouwen is ook bouwen en verbouwen met oog voor energiebesparing, een gezond leefmilieu, veiligheid en vermindering van de milieubelasting en daarnaast ook aanpasbaarheid aan de veranderende woonwensen. Het is bouwen op een manier die goed is voor mens en milieu en zo dat bewoners zo lang mogelijk in een woning kunnen blijven wonen, ook wanneer ze ouder worden.
Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden wordt er op een verantwoorde manier omgegaan met het gebruik van grondstoffen, energie, water en de open ruimte.
Energieneutraal bouwen volgens de Trias strategie
De Trias strategie, ook wel bekend als Trias Energetica, geeft ontwerpers en bouwers duidelijke richtlijnen voor het maken van keuzes op het gebeid van energiebesparende maatregelen om energieneutraal te kunnen bouwen. Deze strategie wordt het meest toegepast om energiebesparende maatregelen te nemen. De Trias Energetica kan in drie stappen beschreven worden.
Stap 1: Beperk de energievraag; ga bewust om met het ruimtegebruik en koop alleen wat je echt nodig hebt.
Stap 2: Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen; vergeet ook niet gebruik te maken van duurzame materialen.
Stap 3: Gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt; ga zuinig om met deze bronnen.
Wordt een huis gebouwd of verbouwd volgens bovenstaande strategie dan mag een huis het label duurzaam dragen. De duurzaamheid van een woning is wel afhankelijk van een aantal duurzame keuzes die worden gemaakt. Denk aan de woonplaats en het type woning, de uitwerking van het bouwen, de manier waarop de woning wordt gebouwd, de gebruikte bouwmaterialen, de klimaatbeheersing, het waterverbruik en -gebruik, het gebruik en verbruik van energie en de inrichting van de tuin.
Voor het bouwen of verbouwen van een woning is een duurzaam ontwerp onmisbaar. Bij dit ontwerp is het belangrijk dat er gekeken wordt naar het zo optimaal mogelijk gebruikmaken van zonne-energie. Er wordt dus zongericht gebouwd of verbouwd. Daarnaast zijn zaken als een hoge isolatiewaarde om de stookkosten zo laag mogelijk te houden belangrijk. Net als het installeren van een energiezuinige cv-installatie en andere energie winnende of besparende installaties. En het is belangrijk om te kijken op welke manier er waterbesparing kan worden toegepast, bijvoorbeeld door het opvangen en gebruiken van hemelwater. Er zijn gelukkig heel veel mogelijkheden om al deze zaken te realiseren.
We bevinden ons op dit moment in een tijd waarin er veel mogelijk is op het gebied van het zelf opwekken van energie en het zuiveren van lucht en water. Het duurzaam bouwen is nog lang niet uitontwikkeld.