Bouwen voor de toekomst
Wonen in Nederland wordt steeds moeilijker. Het is lastig om een woning te vinden, laat staan te kopen met de torenhoge prijzen. Ook bouwgrond is schaars in ons land. De vraag naar koop- en huurwoningen blijft toenemen. De woningprijzen zijn op dit moment schrikbarend hoog. Woningen worden ook nog vaak weggekaapt door grote investeerders zodat de starter bijna geen schijn van kans heeft op het doen van een bod op een woning.
Bouwen voor de toekomst
Ondanks dat er versoepelingen zijn toegepast op diverse regelingen die daarvoor strenger waren, zoals een studieschuld die minder zwaar weegt of het inkomen van de partner dat wordt meegenomen of het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters. Een eigen woning is voor heel veel mensen onbetaalbaar geworden. Bovendien is er een groot tekort aan huurwoningen, plus dat veel huurwoningen nog lang niet allemaal goed uitgerust zijn met goede isolatie van ramen, muren en dak waardoor veel huurwoningen een laag energielabel hebben en daardoor hoge stookkosten.
Het totale aantal woningen in Nederland is te laag, ook al was er in de afgelopen 25 jaar een toename. In 2022 moeten er 70.000 nieuwbouwwoningen bijkomen. Met de bouw van deze woningen zal het aantal woningen in Nederland op 9,27 miljoen komen te liggen.
De ontwikkeling van de woningen in de afgelopen jaren:
– 1982: 5 miljoen
– 2007: 7 miljoen
– 2020: 9 miljoen
Ruim 60% van de woningen betreft koopwoningen. De overige 40% gaat om huurwoningen. De prijzen van koopwoningen zijn op dit moment historisch hoog. In vergelijking met 2021 zijn de prijzen voor een woning in 2022 gestegen met maar liefst 8,7%. Een nieuwbouwwoning kost in 2022 gemiddeld 425.00 euro. De verwachting is dat dit nog gaat stijgen halverwege dit jaar naar gemiddeld 463.00 euro.
Ook de huurprijzen zijn gestegen. Voor een woning geldt een huurprijs van 10,05 euro per vierkante meter, voor een appartement is dat 14,75 per vierkante meter.
Hoeveel huishoudens telt Nederland? In januari dit jaar telde Nederland 17,6 miljoen inwoners. Dit zijn ongeveer 8,3 miljoen huishoudens. Als je dan bedenkt dat er meer dan negen miljoen woningen zijn, dan moet dat wel goed zijn zou je denken. De oorzaak dat er toch een woningtekort is heeft te maken met de doorstroming, die is slecht en een aantal woningen wordt ook helemaal niet gebruikt. Een schatting geeft aan dat we in 2022 ongeveer een tekort van 280.000 woningen zullen hebben.
Gevolgen tekort woningen
De gevolgen voor het woningtekort zijn niet niets. Het wordt steeds lastiger voor mensen om zelfstandig te wonen of te verhuizen. Mensen wonen daardoor soms noodgedwongen samen met andere huishoudens. Dit komt bijvoorbeeld omdat er geen sociale huurwoningen beschikbaar zijn. En huren in de vrije sector is vaak niet te betalen. Het nadeel is ook dat in de vrije sector de huursubsidie komt te vervallen. Koopwoningen zijn ook geen optie omdat ook deze te duur zijn en nog steeds duurder worden. Er zijn zelfs mensen die dakloos raken.
Vorig jaar februari is er een unieke coalitie gevormd van 34 organisaties die samen voorstellen en afspraken hebben vastgelegd in de zogenaamde ‘Actieagenda Wonen’. Alle betrokken partners zijn actief op het terrein van wonen, bouwen, zorg en welzijn. Het doel van deze coalitie is om de komende jaren één miljoen huizen te bouwen. Het gaat dan om betaalbare huur- en koopwoningen, die geschikt zijn voor starters en doorstromers en voor alle inkomens en generaties. Daarnaast is het de bedoeling om de leefbaarheid in buurten te verbeteren, bewoners te ondersteunen en de woningvoorraad te verduurzamen.
Actieagenda Wonen waar gaat het over en wat zijn de doelstellingen? We zetten alle investeringen en plannen op een rijtje (bron: Aedes).
– Woningbouw: Ontwikkelaars, professionele beleggers en woningcorporaties gaan samen één miljoen nieuwe woningen bouwen in de komende tien jaar. Er zal een verdeling komen over verschillende groepen. Eén derde van de woningen zal gerealiseerd worden in het sociaal segment, één derde in het middensegment en één derde in de vrije sector. Rijk, provincies en gemeenten leveren tijdig voldoende locaties tegen passende grondprijzen. De minister van Wonen zal het woningbouwprogramma coördineren op basis van afspraken in regionale investeringsagenda’s. De coalitiepartners hebben afspraken uitgewerkt over sneller en goedkoper bouwen om de forse productieverhoging te kunnen realiseren.
– Betaalbare woningen: corporaties en commerciële verhuurders houden bij de toewijzing van huur- en koopwoningen rekening met starters, doorstroom en doelgroepen. De huur van de sociale huurwoningen van woningcorporaties stijgt de komende jaren door de inflatie, ook de huurontwikkeling in het middensegment wordt gematigd. Banken blijven hypotheken verstrekken tot 100% van de waarde van woningen, zodat starters en de doorstroom naar koopwoningen gestimuleerd wordt. De huurtoeslag blijft als instrument van de overheid bestaan.
– Leefbare wijken en zorg voor bewoners: gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnsorganisaties gaan intensiever samenwerken met elkaar en met bewoners in wijken. Zij maken afspraken binnen een gebiedsgerichte aanpak onder regie van de gemeente. Daarvoor zijn voldoende middelen voor het sociaal domein voor gemeenten nodig maar ook meer ruimte in regels en ontschotting van budgetten. Er gaat extra geld naar leefbaarheid en er komen meer wijkbeheerders.
– Ouderenwoningen: woningcorporaties bouwen de komende vijftien jaar 50.000 woongelegenheden voor ouderen in geclusterde woonvormen en investeren jaarlijks veertig miljoen in het levensloopbestendig maken van woningen. Ook professionele beleggers investeren in nieuw zorgvastgoed. De verpleeghuiscapaciteit wordt voor 2025 uitgebreid met 25.000 plaatsen.
– Verduurzaming woningvoorraad: er moet een landelijk uitvoeringsprogramma komen, gemeentes hebben lokaal een regierol. Draagvlak van bewoners is cruciaal. Bouwpartijen investeren in industrialisatie, innovatie en schaalvergroting om tot lagere kosten en prijzen te komen. De overheid ondersteunt particulieren praktisch en financieel zodat ze woonlastenneutraal kunnen verduurzamen. Woningcorporaties kunnen tot 2030 zo’n 450.000 woningen aardgasvrij-ready maken en 285.000 woningen met een laag energielabel met voorrang verduurzamen.
– Financiën: om al de investeringen en plannen mogelijk te maken, vraagt de coalitie aan het Rijk om de woningbouwimpuls te verbreden naar een NOVI-impuls van twee miljard per jaar en de verhuurderheffing af te schaffen in ruil voor concrete afspraken. Daarnaast is het nodig het Volkshuisvestingsfonds om te zetten naar een structurele regeling van 300 miljoen per jaar en stelt de coalitie twee revolverend regelingen voor: een Rijksontwikkelfonds en een koopstartfonds. Volgens partners van de Actieagenda is het daarnaast nodig om in het regeerakkoord bindende afspraken vast te leggen over de financiën van gemeenten en over betere interbestuurlijke verhoudingen tussen de overheden.
Nationaal Koopstartfonds
Het Nationaal Koopstartfonds is een van de punten op de Actieagenda Wonen. Het voorstel en de ambitie om dit fonds te realiseren heeft als doel jaarlijks 10.000 woningen betaalbaar te krijgen voor starters. Het voorstel is dat Rijk, gemeenten en ontwikkelaars gezamenlijk voor de financiering van het Koopstartfonds zorgdragen. Het fonds maakt gebruik van de bestaande Koopstart-regeling. Hierbij ontvangt de koopstarter een korting op de marktwaarde van de woning. Als de koopstarter gaat verhuizen betaalt deze de korting terug plus een deel van de waardeontwikkeling. Op dit moment is het nog de vraag of een Nationaal Koopstartfonds haalbaar is. Hier worden diverse onderzoeken naar gedaan.
Volkshuisvestingsfonds
Vorig jaar is het Volkshuisvestingsfonds in het leven geroepen. Gemeenten konden zich in mei dat jaar aanmelden voor een mogelijke bijdrage uit dit fonds. Gemeenten en regio’s kunnen met geld uit dit fonds investeren in leefbaarheid en verduurzaming van de woningvoorraad in de meest kwetsbare gebieden. Met de inzet van het fonds verbetert de leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid in de zestien stedelijke vernieuwingsgebieden en dertien grens- en krimpregio’s waar de leefbaarheid onder druk staat. De genoemde groepen kregen prioriteit bij het toekennen van het fonds. Met het inzetten van het fondsgeld kunnen bijvoorbeeld bestaande woningen worden vervangen door nieuwe, ingrijpende verbouwingen worden gerealiseerd en kunnen openbare ruimtes worden opgeknapt. Hierbij maakt verduurzaming een belangrijk onderdeel uit van de plannen. Dit draagt dan weer bij aan het realiseren van een toekomstbestendige woningvoorraad en aan lager energieverbruik.
In 2030 mag de teller van de woningen op tien miljoen staan. Dat betekent dat er per jaar 75.000 woningen gebouwd moeten worden om dit doel te halen. Of dit ook daadwerkelijk haalbaar is, is nog maar de vraag. De bouw heeft te maken met een groot personeelstekort, daarbij zijn er door de coronacrisis veel vertragingen ontstaan in het aanleveren van materialen. Daarbij ontbreekt het aan beschikbare en geschikte bouwlocaties. En niet te vergeten hebben we ook nog te maken met de problemen rondom stikstof en pfas, die ook voor vertragingen zorgen in de bouwsector.
Transitie naar een circulaire bouweconomie
De ambitie is om de hele bouweconomie voor 2050 circulair te maken, inclusief woningbouw, utiliteitsbouw en de GWW-sector. Al in 2018 is de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie (CBE) opgesteld als vervolg op het Grondstoffenakkoord uit 2017 en het Rijksbrede programma ‘Nederland circulair in 2050’. Het Uitvoeringsprogramma CBE loopt nog tot en met 2023. In het laatste jaar is het de bedoeling dat het zogenaamde ‘basiskamp’ klaar ligt. Het ‘basiskamp’ bevat alle benodigde instrumenten, hulpmiddelen en voorwaarden om de volgende stappen te kunnen zetten richting een circulaire bouweconomie
Wat betekent circulair bouwen? Het betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, zonder de leefomgeving te vervuilen en geen ecosystemen aan te tasten.
Voor het bouwen of verbouwen van een gebouw is een duurzaam ontwerp onmisbaar. Bij dit ontwerp is het belangrijk dat er gekeken wordt naar het zo optimaal mogelijk gebruikmaken van zonne-energie. Er wordt dus zongericht gebouwd of verbouwd. Daarnaast zijn zaken als een hoge isolatiewaarde om de stookkosten zo laag mogelijk te houden, belangrijk. Net als het installeren van een energiezuinige cv-installatie en andere energie- winnende of besparende installaties. En het is belangrijk om te kijken op welke manier er waterbesparing kan worden toegepast, bijvoorbeeld door het opvangen en gebruiken van hemelwater. Er zijn gelukkig heel veel mogelijkheden om al deze zaken te realiseren.
De duurzaamheid van een gebouw is wel afhankelijk van een aantal keuzes die worden gemaakt. Denk aan de plek waar gebouwd gaat worden, de uitwerking van het bouwen, de manier waarop er wordt gebouwd, de gebruikte bouwmaterialen, de klimaatbeheersing, het waterverbruik en -gebruik, het gebruik en verbruik van energie en de inrichting van de tuin.
Er is een stappenplan opgezet voor circulair bouwen. Dit stappenplan helpt professionals en organisaties van uitvoerende partijen die circulair willen bouwen, hoe je dit kunt doen. Het gaat om de volgende stappen:
1. Bepaal je ambitie: wat is de circulaire doelstelling die jij als organisatie of opdrachtgever voor ogen hebt?
2. Vraag aanbieders om oplossingen: Hoe formuleer je de juiste uitvraag waarmee je naar de markt gaat? Circulair bouwen werkt anders dan traditioneel bouwen. De aanbesteding wordt niet gebaseerd op een bestek, maar op de circulaire ambitie van de organisatie. Daarna vraag je aanbieders om zelf met voostellen te komen om de doelstelling te realiseren.
3. Breng stakeholders bij elkaar: breng alle partijen in kaart die betrokken zijn bij het traject. Breng deze met elkaar in contact om samen te gaan werken en tot oplossingen te komen.
4. Omarm innovaties: in een circulair traject staat innovatie centraal, waarbij het belangrijk is nieuwe soorten oplossingen toe te laten. Het is daarbij nodig om op een nieuwe manier naar de markt en het proces te kijken.
5. Wees alert in de uitvoering: ook de uitvoering bij circulaire bouw verloopt anders. Maak niet alleen keuzes die goed zijn voor de bouw, maar baseer keuzes ook op de verdere levensduur en onderhoudsfasen van de circulaire bouw.
6. Evalueer en leer: is de doelstelling behaald en het circulair bouwproject afgerond, dan is het belangrijk om te evalueren. Noteren welke verbeterpunten er zijn en wat goed ging zodat hiermee gewerkt kan worden bij een volgend project.
7. Beheer en optimaliseer: optimaliseer het hele traject van de circulaire bouw. Want een circulair bouwtraject kan niet in één keer perfect en compleet zijn. Stapje voor stapje wordt het bouwtraject steeds beter afgestemd.
Subsidie voor investeringen die bijdragen aan een circulaire economie
Investeer jij in een bedrijfsmiddel dat een duurzaam gebouwde omgeving bevordert, zoals bijvoorbeeld investeringen die bijdragen aan een circulaire economie of klimaatadaptatie, dan is het mogelijk om gebruik te maken van belastingvoordeel met de MIA\Vamil.
Het is voor ondernemers die belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de Mia\Vamil, als die belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting. De regeling is niet voor particulieren. Het budget voor 2022 voor MIA is 144 miljoen, voor Vamil is in 2022 25 miljoen beschikbaar. Voor meer informatie kijk op: www.rvo.nl en zoek op mia vamil.
Circulair bouwen als particulier
Ook voor particulieren is het mogelijk om zich te richten op de mogelijkheden om circulair te bouwen. Als je besluit om circulair te gaan bouwen ga je op zoek naar een aannemer of architect die jouw visie deelt en ook weet waar het over gaat. Vooral het positief openstaan voor een nieuwe manier van werken, is de sleutel tot succes. Pas op dat het allemaal niet te moeilijk bedacht wordt. Het is niet nodig om een complex plan te bedenken. Kijk ook naar oplossingen die al langere tijd bestaan en bewezen hebben dat ze bijdragen aan circulair bouwen. Voor particulieren is er een aantal tips hoe je tot een goed plan kunt komen.
1. Sta open voor circulair bouwen: het lijkt een inkoppertje, maar het is wel belangrijk om af te stappen van traditionele oplossingen.
2. Zoek de juiste partners: zoals hierboven aangegeven, is het belangrijk om partners te vinden die begrijpen waar jij naartoe wilt werken. Uit vooral duidelijk dat je een aanpak voor ogen hebt die circulair is.
3. Stimuleer innovatie en samenwerking: samenwerking loont. Bij circulair bouwen worden nieuwe producten en systemen gebruikt, dit vereist samenwerking en bereidheid om op deze manier te werken.
4. Het ontwerp: bij het ontwerp van het te bouwen object is het belangrijk om rekening te houden met bijvoorbeeld de levensduur van sommige onderdelen, denk aan een keuken. Laat het ontwerp zo maken dat het eenvoudig is om de keuken op te waarderen of te hergebruiken. Kijk ook wat je kunt doen voor de verschillende lagen zoals structuur, gevel en inrichting. Daarnaast is het belangrijk om specifiek in te gaan op de te gebruiken materialen.
5. Nieuw bouwen of renoveren: circulaire bouw betekent niet dat het alleen maar om nieuw te bouwen objecten gaat. Het is ook mogelijk om een bestaand object te renoveren. In het laatste geval kun je kijken naar welke zaken je kunt hergebruiken.
Wat zijn circulaire bouwmaterialen
Wat zijn circulaire materialen eigenlijk? Het gaat hier om materialen en grondstoffen die een aantal keer hergebruikt kunnen worden, soms in een andere hoedanigheid. Zijn de materialen en grondstoffen niet meer te gebruiken dan moeten ze op een milieuvriendelijke manier afgebroken kunnen worden. De traditionele materialen en grondstoffen die nu gebruikt worden, zijn lang niet altijd herbruikbaar of kunnen niet op een milieuvriendelijke manier worden afgebroken. Omdat de voorraad grondstoffen op aarde niet eindig is, is het van belang ervoor te zorgen dat materialen en grondstoffen efficiënter worden ontworpen en zoveel mogelijk hergebruikt kunnen worden of afgebroken op een manier die natuur, mens en dier niet schaadt. De doelstelling van de overheid is om in Nederland een volledig circulaire economie te realiseren in 2050. Om dit te bereiken zijn er drie doelstellingen geformuleerd door de overheid, om de Nederlandse economie zo snel mogelijk circulair te maken.
De doelstellingen zijn:
1. Bestaande productieprocessen maken efficiënter gebruik van grondstoffen, zodat er minder grondstoffen nodig zijn. Grondstoffen worden gebruikt voor bijvoorbeeld eten, elektrische apparaten en kleding.
2. Wanneer nieuwe grondstoffen nodig zijn, wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van duurzaam geproduceerde, hernieuwbare (onuitputtelijke) en algemeen beschikbare grondstoffen. Zoals biomassa, dat is grondstof uit planten, bomen en voedselresten. Dit maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele bronnen en het is beter voor het milieu.
3. Nieuwe productiemethodes ontwikkelen en nieuwe producten circulair ontwerpen.
Alle doelstellingen staan in het Rijksbrede programma Circulaire Economie, dat je kunt vinden op www.rijksoverheid.nl.
In de praktijk houdt het circulair bouwen in dat er al op de tekentafel rekening wordt gehouden met de hoeveelheid benodigde materialen. Ook de materiaalkeuze is belangrijk, zo kan er gebruikgemaakt worden van herbruikbaar materiaal, gerecycled materiaal en/of natuurlijk materiaal. De punten waarop gelet wordt bij circulair bouwen zijn dat er herbruikbare gebouwen worden gebruikt, zoveel mogelijk natuurlijke en/of hernieuwde bronnen aan materialen en grondstoffen gebruikt worden en wanneer er gebruik wordt gemaakt van eindige bronnen, deze zo effectief en efficiënt mogelijk toe te passen. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden wordt er op een verantwoorde manier omgegaan met het gebruik van grondstoffen, energie, water en de open ruimte.
Welke materialen en producten kun je gebruiken als je duurzaam, circulair gaat bouwen?
We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje.
Hout
Hout wordt eigenlijk al jaren gebruikt in de bouw. Hout is duurzaam omdat het natuurlijk materiaal is. Hierbij is het wel belangrijk dat je hout koopt met een duurzaam keurmerk. Duurzaamheidskeurmerken zijn FSC of PESC, dan weet je zeker dat het geen illegaal gekapt hout is.
Gerecycled metaal
Metaal is alleen duurzaam als het gaat om gerecycled metaal. Het winnen van metaal is een milieuvervuilend proces. Om dit enigszins op te vangen is het mogelijk om metaal te recyclen. Gerecycled metaal is op die manier een duurzame keuze.
Bamboe
Bamboe lijkt een beetje op hout, maar het is een grassoort en valt onder de duurzame bouwmaterialen. Ook bamboe wordt, net als hout, al jaren gebruikt. De productie van bamboe is redelijk hoog omdat één plant meerder stammen heeft. Een bamboestam is na vijf jaar klaar om geoogste te worden. Maar tussen de geoogste bamboestammen blijven steeds nieuwe bamboestammen groeien.
Hennep
Hennep is een bekend isolatiemateriaal maar werd nog niet veel gebruikt, dit is snel aan het veranderen. Het is een plant die makkelijk groeit en niet zo moeilijk is wat grondsoort betreft. Het groeit goed op verschillende grondsoorten en het groeit snel, waardoor er snel grote hoeveelheden van te produceren zijn. Daarnaast neemt hennep tijdens de groei veel CO2 op uit de lucht. Naast isolatiemateriaal is hennep ook inzetbaar op ander manieren. Als isolatiemateriaal is bekend van Hennep dat het niet zorgt voor huid- en ademhalingsproblemen, het isoleert goed, zowel voor temperatuur als geluid. Hennep is niet geschikt als isolatiemateriaal voor spouwmuren of kelders.
Kurk
Kurk van de kurkeik wordt gebruikt als isolatiemateriaal. Hiervoor hoeft de boom niet gekapt te worden. De kurk wordt van de boom gepeld en groeit daarna weer aan. Elke tien jaar kan de kurk gepeld worden. Portugal en Spanje dragen het grootste deel van de kurkproductie. Isolatiemateriaal van kurk is 100% recyclebaar en is ook geschikt als isolatie voor spouwmuren en kelders. Daarnaast is kurk geluiddempend. Helaas is het wel zo dat kurk duur is. Zeker in vergelijking met andere duurzame bouwmaterialen.
Snel en duurzaam bouwen met houtbouw
Door te kiezen voor houtbouw kan er op een duurzame manier snel gebouwd worden. Iets wat zeker in deze tijd, met de stijgende vraag naar woningen, een mooie bijkomstigheid is. Het bouwen met hout is ook minder schadelijk voor het milieu. Daarnaast wordt er ook Co¬2¬ bespaard. Voor het bouwen met hout wordt hout gebruikt dat uit productiebossen met een herbossingsprogramma komt. De voorkeur gaat uit naar hout dat uit Nederland afkomstig is. Er is dan minder energie nodig om het te vervoeren en daarmee wordt het gebruik van hout nog duurzamer. Huizen die gebouwd zijn van hout zijn sterk, het is zo sterk dat deze huizen wel honderden jaren meegaan. We zien dan ook dat de vraag naar hout toeneemt en er steeds meer houtbouw te zien is. De vraag die dan naar boven komt is: is er wel voldoende hout beschikbaar? En hoe milieuvriendelijk is het om bomen te kappen voor het vervaardigen van bouwhout? Veel hout dat voor nieuwbouw wordt gebruikt heeft het FSC- of PEFC-keurmerk. Het hout komt uit beheerde naaldbossen in Europa. Het keurmerk garandeert dat voor iedere boom die gekapt wordt, weer een nieuwe boom wordt geplant. Hout dat op deze manier gebruikt wordt voor de bouw past in een circulaire bouweconomie.
Hennephuis sterk en duurzaam bouwwerk
Hennep is een materiaal dat misschien nog steeds wat onbekend is binnen de bouwwereld, maar het wint steeds verder terrein. Naast het gebruik in de bouw wordt hennepvezel ook gebruikt als basis voor kleding, veevoer en touw. Alles van de hennepplant kan gebruikt worden. Voor de bouw wordt er alleen gebruikgemaakt van de houtachtige stengel. Hennep kun je niet alleen aan de binnenkant van een woning gebruiken ook aan de buitenkant van een woning kun je hennep gebruiken. Voor binnen zijn er verschillende mogelijkheden om hennep toe te passen. Hennepblokken zijn ook geschikt om aan de buitenkant van een woning te plaatsen. Hennepblokken ontstaan door het mengen van hennep scheven (dit is het houtachtige gedeelte van de hennepplant), kalk en water. Hierna wordt alles gegoten, geperst en gehard en aan de open lucht gedroogd. Daarna zijn de hennepblokken klaar voor gebruik. Hennepvezel is bijzonder sterk. Het proces voor het maken van de hennepblokken is zeer energiezuinig op basis van 100% natuurlijke grondstoffen. Hennepblokken kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt voor renovatie en nieuwbouw.
Ze beschermen de constructie tegen invloeden van buitenaf. De blokken zijn in staat om warmte op te slaan en langzaam weer af te geven. Dit levert op een natuurlijke wijze een stabiel binnenklimaat. De blokken kunnen afgewerkt worden met pleister, hout of steenstrips. Kalkmortel verlijmt de blokken met elkaar. Hennepbouwmateriaal heeft duurzaamheidsvoordelen omdat het goed isoleert op het gebied van warmte, vocht en geluid.
Prefab hennep panelen
In Oude Pekela staat al sinds 2018 een prefab-hennephuis. Dit huis is gemaakt van prefab hennep en panelen gebouwd door het bedrijf Dun Agro uit Oude Pekela. Het was een wereldprimeur. Het bedrijf ontwikkelde een techniek waarmee de houtachtige kern van de hennepstengel, gemengd met leisteenkalk en water, tot een op maat gemaakte prefab muur werd geperst. De geperste hennep panelen worden gebruikt voor tussenmuren, dak en buitenmuren. Binnen één week kan een huis wind- en waterdicht opgebouwd worden. De panelen zijn op maat te maken en daarom geschikt voor eigenlijk alle woningontwerpen. Het biedt daardoor in de bouw veel mogelijkheden. Of het nu gaat om een kleine schuur of een groot bedrijfspand, hoog- of laagbouw. Alles is eigenlijk mogelijk.
De bouwsector blijft in ontwikkeling en er wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden om een huis te bouwen. Gemeenten zijn druk met de ontwikkeling van steden en dorpen zodat ze kunnen voorzien in de vraag naar woningen. Dit kost echter wel tijd.