Eigen huis & Tuin
Dit jaar hebben veel Nederlanders besloten om niet met vakantie te gaan. Reden, het coronavirus. Maar wat te doen met je vakantiegeld? Dit wil je goed besteden. Geld kun je maar één keer uitgeven.
Veel mensen kiezen ervoor om hun vakantiegeld te gebruiken om te klussen. Om eindelijk die grote verbouwing te gaan doen of klussen die al een tijd liggen op te pakken en af te maken.
Sinds de intelligente lockdown loopt het storm bij de bouwmarkten. Drukte alom. Iedereen creëert zijn Eigen Huis & Tuin klusprogramma thuis. Er zijn lange wachtrijen buiten te zien bij de bouwmarkten, want ook voor de deze branche geldt natuurlijk het naleven van de RIVM-regels. Mensen die dan eindelijk naar binnen mogen zijn maar wat blij en gaan op hun gemak lekker rondkijken. Toch wordt erop gewezen dat wanneer je eenmaal binnen bent je zo snel mogelijk weer naar buiten gaat om het geduld van de mensen die nog staan te wachten niet teveel op de proef te stellen.
Waarde woning verhoogd
Ben jij nog niet aan het klussen geslagen? Dan lees je hier een aantal tips waar je mee aan de slag kunt gaan. Klussen die er ook nog eens voor zorgen dat de waarde van je woning wordt verhoogd.
Achterstallig onderhoud
Je herkent het vast wel, achterstallig onderhoud aan je woning. Klussen die je maar voor je uit blijft schuiven. Toch is het erg belangrijk om dit bij te houden. Het blijkt dat zo’n zesentachtig procent van de huizenkopers de voorkeur geeft aan het kopen van een woning waar ze zo in kunnen. Die dus naar hun wensen af is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: de muren opnieuw behangen of weer lekker in de verf zetten, vloeren met slijtageplekken vervangen, lekkages verhelpen, in de badkamer een nieuwe douchekop installeren of klussen voor buitenom zoals kozijnen strak in de verf of het dak repareren. Werk je al het achterstallig onderhoud weg en blijf je dit bijhouden dan scheelt het heel veel meerwerk, hoe langer je wacht des te groter de klus vaak wordt. Staat je huis in de verkoop of wil je het binnenkort verkopen? Dan gaat het je zeker voordelen opleveren bij het merendeel van de huizenkopers. Omdat de nieuwe bewoners meteen van het woongenot van hun nieuw gekochte huis kunnen genieten en de sleuteloverdracht een feit is.
Er zijn tal van achterstallige onderhoudsklussen te bedenken:
- Bevestigen van plinten
- Functionerende deurbel
- Aanbrengen van koolmonoxide- en rookmelders
- Lampen vervangen, bij voorkeur door Ledverlichting
- Loszittende tegels bevestigen of alle tegels vervangen
- Muren voegen
- Kruipruimtes checken
- De kelder opknappen
- Kitvoegen vervangen in natte ruimtes zoals de badkamer en keuken
- Plafonds en muren sausen
- Nieuw stucwerk aanbrengen op plafonds en muren
- Scheurvorming in metsel- en pleisterwerk in de buitenmuren bijwerken of vervangen
- Schilderwerk aan kozijnen, deuren en hekwerk buiten
- Nieuwe bestrating in de tuin
- Aanleggen van een terras
Isolatie
In een tijd waarin duurzaamheid van belang is, is het goed om te kijken hoe het met de duurzaamheid van je eigen huis staat. Hoe zit het bijvoorbeeld met de isolatie? Een goed geïsoleerd huis levert meteen wat opl. Je bespaart direct op je gasrekening en dat is zeker de moeite waard. Het gaat dan al snel om een besparing van zo’n dertig procent. Mensen vinden de investering voor het aanbrengen van isolatie vaak een drempel en kiezen er dan ook voor om het juist niet te doen. Maar de investering die nodig is om je huis goed te isoleren betaalt zich uiteindelijk terug. Ga je bijvoorbeeld dubbelglas plaatsen, dan dalen je energiekosten meteen. Een mooie bijkomstigheid van dubbelglas is dat het ook nog eens geluidswerend werkt, het helpt tegen geluidsoverlast.
Isolatie van je woning zorgt voor:
- – lagere stookkosten
- – verhoogd wooncomfort
- –
- goede warmteregulatie in het hele huis
- – gaat vocht- en schimmelproblemen tegen
Naast dubbelglas, kun je ook denken aan het isoleren van het dak, de vloer, de schoorsteen en spouwmuurisolatie. Het gaat dan om grote projecten.
Er zijn kleinere en eenvoudige isolatieklussen die je kunt doen:
Het ophangen van gordijnen: Dit is een simpele manier van isolatie. Gordijnen worden in de eerste instantie meer gezien als decoratie. Toch zijn gordijnen een effectieve isolatieoplossing. Ramen zijn zwakke plekken in het huis als het gaat om warmteverlies. Door het aanbrengen van gordijnen blijft de lucht tussen het raam en het gordijn hangen.
– Reflecterende folie achter radiator
Reflecterende folie achter de radiotoren aanbrengen zorgt ervoor dat de warmte vanaf de radiator niet in de muur trekt en verdwijnt. De warmte die aan de achterkant van de radiator vrijkomt wordt via de folie weerkaatst en komt terug de ruimte in. Dit is ook een relatief kleine ingreep die effectief is.
– Kieren en naden dichtmaken
Soms zitten er kieren en naden rondom deuren en ramen. Het is verstandig om deze af te dichten met een tochtstrip. Het is belangrijk om niet helemaal rondom een deur of raam af te dichten. Laat de onderkant vrij, dit is nodig voor de luchtcirculatie in huis. Heb je een brievenbus in de deur? Vergeet dan ook niet om deze mee te nemen. Plaats een tocht- borstel of klep zodat er geen warme lucht kan ontsnappen of koude lucht binnen kan komen.
– Leidingen isoleren
Voorzie leidingen in het huis van zogenaamde schuimhoesjes. Door het aanbrengen van de schuimhoesjes om de leidingen koelt het water dat er doorheen stroomt minder snel af. Hierdoor gaat er minder energie verloren.
– Bijkeuken en garage isoleren
Een bijkeuken of een garage wordt vaak vergeten om mee te nemen in het isolatieplan. Wil je hier niet teveel geld aan uitgeven, maar toch isolatie toepassen? Kies er dan voor om tochtstrips of -borstels aan te brengen bij de deuren die van binnenuit toegang geven tot deze ruimtes. De warmte blijft op die manier in het huis zelf. Verder kun je bijvoorbeeld de vliering isoleren.
– In de tuin
Wist je dat je ook in je tuin aanpassingen kunt doen die isolatie van je huis bevorderen? Plaats bijvoorbeeld een heg voor een muur waar altijd de wind op staat. Door de wind koelt deze muur snel af wat gevolgen heeft voor het verwarmen van de woning. Door het plaatsen van een heg koelt de muur minder sneller af en blijft de temperatuur constanter op peil. Hierdoor is er minder energie nodig om de woning zelf te verwarmen.
Eigenlijk is er voor ieder budget wel een mogelijkheid om te isoleren. Je inzet gaat je veel voordelen opleveren. Het is dus zeker de moeite waard om deze klus op te gaan pakken.
Creëer ruimte
Iedereen heeft verschillende wensen en ideeën als het gaat om de hoeveelheid woonoppervlakte. Wel is het zo dat de grootte van het woonoppervlak van een woning van invloed is op de prijs. Des te meer woonoppervlakte, des te hoger de prijs van de woning. Wil je de prijs van je woning verhogen? Creëer dan meer ruimte. Kijk eens rond in je woning, waar kun je het woonoppervlak van je woning vergroten? Is er misschien een zolder die niet wordt gebruikt, maar is deze ruimte prima geschikt om in gebruik te nemen als gebruiksruimte? Schrijf dan op wat ervoor nodig is om dit te bereiken. Plaats bijvoorbeeld een vaste trap. Misschien kun je de tweede verdieping van je huis groter maken door middel van het plaatsen van een dakkapel zodat er een tweede ruimte ontstaat om te slapen, te werken of te studeren. Wat is er mogelijk op de begane grond? Heb je voldoende tuin om een mooie serre te plaatsen? Dit levert zeker een meerwaarde voor je woning op. Je betrekt buiten bij binnen en kunt genieten van heerlijk zonnig weer, ook al is de temperatuur te laag om buiten te zitten. Het creëren van extra ruimte geeft niet alleen een verhoogde waarde van je woning, je krijgt er zelf fijn woongenot voor terug.
Daling huizenprijzen verwacht in 2022
De Nederlandse Bank (DNB) verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar voor het eerst sinds 2013 zullen dalen. Het zal dan gaan om zo’n 2,1 procent in 2021 en 3,7 procent in 2022. De DNB schat in dat er voor dit jaar nog een stijging geldt van 4,3 procent.
Het opwaarderen van je woning is in beide gevallen van belang. Mocht je nu je huis nog willen verkopen dan kun je met het opwaarderen van je woning een hogere prijs vragen. Op het moment dat de huizenprijzen dalen, kun je toch nog extra geld voor je woning vragen omdat je gewerkt hebt aan het opwaarderen van je woning.
Enorme stijging van jonge huizenkopers tijdens coronacrisis
De enorme stijging van het aantal jonge huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar tijdens de coronacrisis, het gaat hier om maar liefst veertig procent, is op zijn zachts gezegd opvallend te noemen. Juist omdat starters het nu in tijden van de coronacrisis moeilijk hebben op de huizenmarkt. Maar nu de woningmarkt zich langzaam lijkt te stabiliseren vinden de starters juist hun weg richting de huizenmarkt. Zij willen graag gebruikmaken van de lage rente, nu de bodem van de hypotheekrente bereikt lijkt te zijn en het woningaanbod is toegenomen. Het aanbod in huizen is de laatste maanden toegenomen en het aantal verkochte huizen loopt op. Veel starters willen nu hun kans grijpen. Helemaal omdat de economische en financiële gevolgen van de coronacrisis voor iedereen onzeker zijn.
Een slimme verbouwing in de vakantie
Het verbouwen van je huis betekent een investering doen. Bepaalde dingen laten gaan om de klussen te kunnen bekostigen. Dan denk je misschien wel, waarom zou ik het doen. Zeker als je niet van plan bent je huis op korte termijn in de verkoop te zetten. Toch is het klussen en investeren in je woning niet voor niets, ook al blijf je er de komende jaren in wonen. De waardevermeerdering blijft intact en je verhoogt tot het moment dat je wel besluit te verkopen, je eigen woongenot. Dat is ook wat waard.
Ben je van plan om je vakantiegeld in te zetten voor een verbouwing dan is het belangrijk om dit zo slim mogelijk te doen. Houd de kosten zo laag mogelijk en zorg er gelijktijdig voor dat de waarde van je huis hoger wordt dan de investering. Bovenstaande punten zijn de speerpunten waar je mee aan de slag kunt gaan. Op welk gebied is de meeste winst te behalen en waar betaalt de investering zich terug.?
Ga voor groen en duurzaam
Ga onderzoeken wat er mogelijk is met betrekking tot energiebesparende oplossingen. Sinds de verplichting van het energielabel is het rendabeler dan ooit om hier in te investeren. Naast isoleren kun je ook eens kijken naar de ketel of het aanschaffen van zonnepanelen. Een woning die een gunstig energielabel heeft is meer waard. Onderzoek wijst uit dat een energieneutraal huis ongeveer vijf procent meer oplevert dan een huis dat dit niet is. Daarnaast is de investering van zo’n twintigduizend tot vijfendertigduizend euro, geen verloren geld. In bijna alle gevallen verdient zich dat binnen vijftien jaar terug. Helemaal op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van subsidieregelingen.
Investeren in tuin
Ben jij een van de gelukkigen die een tuin bezit bij de woning? Prijs jezelf gelukkig. Het ziet ernaar uit dat mensen steeds vaker een woning zoeken met een grote tuin. Sinds de Tweede Wereldoorlog werden de tuinen alleen maar kleiner. Hier lijkt nu een omslag in te komen. Dat blijkt volgens een onderzoek van Elsevier weekblad en het Kadaster. De onderzoekers stelden voor alle 3164 Nederlandse wijken een gemiddeld tuinoppervlak vast.
Gemiddeld heeft een tuin van een nieuwbouwwoning ongeveer 236 vierkante meter aan oppervlakte. Dit is al een stuk groter dan we in de jaren tachtig zagen. Toen waren tuinen gemiddeld 150 vierkante meter. In de Drentse gemeente Westerveld zijn de grootste tuinen te vinden met gemiddeld 948 vierkante meter.
Door te investeren in je tuin verhoog je de waarde van je woning. Natuurlijk geeft het jezelf meer tuingenot en geniet je meer van het buitenleven. Maak eens een lijst met punten die je graag anders zou willen in je tuin. Ga kijken of je klussen zelf kunt doen of dat je hier iemand voor in wilt huren.
Punten om niet te vergeten
– Is er een buitenkraan aanwezig
Dit is écht een must als je serieus bent over je tuin. Het helpt het onderhoud van je tuin makkelijker te maken en het is dan ook mogelijk om planten eventueel automatisch water te geven met behulp van een bewateringssysteem.
– Koop goede terrastegels
Zorg dat terrastegels minimaal vijf centimeter dik zijn en dat de oppervlakte niet glad is. Terrastegels zijn meestal gemaakt van beton of natuursteen.
Zelf doen of uitbesteden
Bedenk dat op het moment dat je zelf de tuin gaat renoveren het heel waarschijnlijk wat meer tijd gaat kosten dan wanneer je het uitbesteedt. Houd er ook rekening mee dat het zware werkzaamheden zijn. Kies je voor uitbesteden dan wordt er meestal gewerkt met een schema voor de tuinrenovatie waarbij ook het geschatte tijdsbestek wordt vastgelegd. Op die manier kun je goed overzien hoeveel tijd de werkzaamheden in beslag zullen nemen.
Staat je huis te koop of gaat het binnenkort in de verkoop dan is het het belangrijkste dat de tuin niet verwilderd is. Richt de tuin duurzaam in. Kies voor sterke planten zodat de natuur er zelf voor kan zorgen en er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Koop bijvoorbeeld duurzame klinkers uit Nederland of milieuvriendelijke bamboevlonders, kies voor verlichting op zonne-energie.
Ga voor een praktische inrichting. Wat is het doel van de tuin. Wil je veel speelruimte of juist een groot terras. Wil je veel privacy of liever openheid. Een praktisch ingerichte tuin is ook voor mogelijke kopers een groot pluspunt.
Een verzorgde, duurzame en praktisch ingerichte tuin zorgt voor meerwaarde en voor jezelf veel tuinplezier.
Welke verbouwing
Nog even op een rijtje welke verbouwingen de hoogste meerwaarde opleveren en het beste rendement op je geïnvesteerde geld zijn.
– Vergroting woning
– Schuur of garage bouwen
– Keuken verbouwen
– Badkamer verbouwen
– Aanbouw of serre
– Dakkapel bouwen
– Dakraam plaatsen
– Kozijnen aanpakken
– Isoleren
– Zonnepanelen
– Stucwerk bijwerken of vervangen
– Schilderwerk bijwerken
– Nieuwe vloeren
– Nieuw plafond
Wat ga jij dit jaar met je vakantiegeld doen? Steek jij het in je huis om alles netjes te maken en lang gekoesterde dromen in vervulling te laten gaan en gelijktijdig de waarde van je woning te verhogen? Misschien haalt het gezegde: Eigen huis is goud waard je over de streep.