Je woning verduurzamen en verbeteren
Het kabinet maakt meer dan 1,3 miljard euro beschikbaar voor het verduurzamen van woningen en gebouwen. Een half miljard wordt beschikbaar gesteld voor een nationaal isolatieprogramma. Voor het toepassen van warmtepompen komt een kwart miljard beschikbaar en nog een half miljard wordt vrijgemaakt voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed.
Er moet hard gewerkt worden om het verbruik van aardgas terug te dringen. Om dit te bereiken is goede isolatie van woningen en gebouwen nodig. Om versneld te bereiken dat woningen en huizen geïsoleerd kunnen worden, stelt het kabinet 514 miljoen beschikbaar voor het nationaal isolatieprogramma. Dit geld is zowel voor koop- als huurwoningen beschikbaar, met name voor de woningen die nu nog een laag energielabel hebben. Met het aanbrengen van isolatie in deze woningen kan veel winst worden geboekt op het verbruik van gas.
Verduurzamen vs verbeteren
Een woning verduurzamen betekent dat je gaat kijken wat je kunt doen om je energiegebruik omlaag te brengen. Je gaat kijken naar isolatie, welk glas er in de ramen zit en of het gebruik van een warmtepomp en zonnepanelen haalbaar is.
Als je een woning verbetert, dan is de aandacht gericht op veranderingen in de woning die het woongenot vergroten. Denk daarbij aan een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken, een nieuwe tuin, een aanbouw, dakkapel of het schilderwerk.
Je woning isoleren
Voor woningen zijn verschillende isolatiemogelijkheden. Denk aan vloer-, gevel- en dakisolatie, het plaatsen van dubbelglas werkt ook isolerend. Er is een aantal klusjes dat je makkelijk zelf kunt toepassen om de isolatie van je woning te verbeteren. Zo kun je alle naden en kieren dichten, isolatie aanbrengen rond de cv-leidingen en folie achter je radiatoren plakken. Grote klussen die eventueel zelf te doen zijn of die je kunt uitbesteden,
zijn het isoleren van spouwmuren, isolatie aanbrengen op de gevel, dakisolatie aanbrengen en vloeren isoleren.
Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen van een buitenmuur geboord. Daarna wordt met behulp van een spuitpistool isolerend materiaal tussen de buiten- en binnenmuur gespoten. Door de isolatie kan de lucht in de spouw niet meer bewegen. De lucht tussen de buiten- en binnenmuur komt tot stilstand. Is er geen isolatie aanwezig dan beweegt de lucht, deze luchtstroming kan tocht veroorzaken. Met het aanbrengen van isolatie verdwijnt de tocht, de muur wordt aan de binnenkant van de woning veel warmer en straalt geen kou meer uit. Hierdoor blijft de temperatuur in de woning stabieler. Het wooncomfort neemt hierdoor toe. Daarnaast brengt het nog enkele voordelen met zich mee, ook problemen als optrekkend vocht en schimmelwerking behoren met spouwmuurisolatie tot het verleden. Er zijn verschillende mogelijkheden om gevelisolatie aan te brengen. Dit kan door middel van:
– Spouwmuurisolatie
– Gevelisolatie aan de buitenkant
– Binnengevelisolatie
De werking van een spouwmuur hebben we hiervoor al uitvoerig beschreven. Voor gevelisolatie aan de buitenkant zijn tal van opties. Je kunt kiezen voor houten gevelbekleding op de buitenmuur, aluminium gevelpanelen, kunststof gevelbekleding, sidings, gevelisolatie door middel van steenstrips, gevelbepleistering, leien gevelbekleding, metalen gevelbekleding, natuurlijke gevelbekleding en je kunt ook een nieuwe buitenmuur metselen. Laten we de mogelijkheden apart belichten.
Veel mogelijkheden voor gevelisolatie
Ga je voor het aanbrengen van gevelisolatie, dan is er een overvloed aan keuzes. Laat je goed informeren en kijk wat het beste bij de woning en je smaak past. We belichten in het kort een aantal mogelijkheden voor gevelisolatie.
Houten gevelbekleding geeft een woning een natuurlijke uitstraling. Eerst wordt de buitenmuur bekleed met isolatieplaten. Daarna worden er houten latten verticaal op bevestigd. Je kunt kiezen uit verschillende soorten hout die geschikt zijn voor buitengebruik. Het is maar net welke sfeer je de woning wilt geven, welke stijl je woning heeft en wat jouw smaak is. Als de gevelbekleding is aangebracht is er een luchtspouw ontstaan tussen de gevelisolatie en de houten gevelbekleding. Dit voorkomt vochtproblemen. Ben je zelf een beetje handig? Dan kun je houten gevelbekleding heel gemakkelijk zelf aanbrengen.
Aluminium gevelpanelen als je een houtlook niet strak genoeg vindt, kun je kiezen voor aluminium gevelpanelen. Hiermee geef jij je woning een strakke uitstraling. Het bevestigen van deze platen gebeurt eigenlijk op dezelfde manier als bij de houten gevelbekleding. Aluminium gevelpanelen zijn in veel verschillende kleuren, vormen en formaten te verkrijgen.
Kunststof gevelbekleding heeft een klassieke uitstraling. Ook hier heb je volop keuze in kleuren, stijlen, soorten en maten. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een houtstructuur of een betonlook. De meeste kunststofgevelbekleding wordt gemaakt van gerecyclede kunststoffen. Het is makkelijk te bewerken en monteren en heeft een lange levensduur.
Kunststofgevelbekleding kent een aantal verschillende variaties:
– PVC (PVC is zeer sterk en relatief goedkoop)
– Vezelcement (Vezelcement is kwetsbaarder dan PVC en andere kunststoffen en wordt gebruikt op plekken waar het niet zo snel kan beschadigen)
– HPL (HPL is sterk en bestand tegen allerlei weersomstandigheden)
– Polyester (Polyester is gemakkelijk en snel te bevestigen en kent een lange levensduur)
– Kunststof (Kunststof is iets brandveiliger dan PVC, vezelcement HPL en polyester en is onderhoudsarm)
Sidings zijn smalle gevelstroken die verkrijgbaar zijn in PVC, composiet en hout. PVC-/kunststof sidings zijn onderhoudsvrij en budgetvriendelijk. Composiet sidings zijn een mix van kunststof met ander materiaal, zoals houtvezel of aluminium. Ze zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Sidings van hout zijn in verschillende houtsoorten te verkrijgen. Sidings van houtsoorten met een duurzaamheidsklasse hebben een lange levensduur, kennen een hoge weerstand en zijn goed vormvast.
Steenstrips is een gevelbekleding die makkelijk te plaatsen is. Ze kunnen direct op de isolatiepanelen aangebracht worden. Je kunt steenstrips in heel veel verschillende texturen en vormen verkrijgen. Er zijn steenstrips gemaakt van baksteen, beton, natuursteen, gips en kunststof. Steenstrips kennen een lange levensduur.
Gevelbepleistering is in twee soorten verkrijgbaar, kunstharspleister en minerale sierpleister. Kunstharspleister is elastischer. Daardoor is het beter bestand tegen vocht, krassen, scheuren en vervuiling. Deze vorm van gevelbepleistering is ideaal in combinatie met gevelisolatie. Minerale sierpleister is gevoeliger voor vuil, mossen en scheurvorming. Het is ideaal om oneffenheden weg te werken omdat het dikker kan worden aangebracht. Bij gevelisolatie wordt toch vaak gekozen voor isolatieplaten in combinatie met kunstharspleister.
Leisteengevel bekleding zien we nog niet zo vaak toegepast worden in Nederland. Kies je ervoor om leisteen te gebruiken voor gevelisolatie dan kun je kiezen uit natuurlei en kunstlei. Natuurlei is duurder maar heeft wel een hele lange levensduur van wel 80 tot 100 jaar. Kunstlei kent een kortere levensduur en is goedkoper.
Metalen gevelbekleding is ook in heel veel verschillende materialen te verkrijgen. Je kunt kiezen voor zink. Dit is een duurzame keuze en de meest goedkope metaalgevelbekleding. Het is makkelijk te bewerken en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Of kies je voor koper? Koper is, in tegenstelling tot zink, een van de duurste metalen gevelbekleding. Je kunt ook kiezen voor aluminium. Een lichtgewicht metaal dat wel sterk is en weinig onderhoud vraagt. En dan is er ook nog de mogelijkheid om voor inox te kiezen. Dit is een roestvrijstaal materiaal en is relatief goedkoop. Het materiaal is prachtig te combineren met metselwerk en hout.
Natuurlijke gevelbekleding met planten, ook dat behoort tot de mogelijkheden. Planten werken goed isolerend en kunnen zowel op muren als ook op daken worden toegepast.
Binnenmuurisolatie
Een binnenmuur isoleren kan op verschillende manieren. De meest gebruikte vorm is het plaatsen van een voorzetwand. De ruimte die tussen de muur en de wand ontstaat wordt opgevuld met isolatiemateriaal.
Je kunt je muur ook behangen met isolatiebehang. Dit is een praktische manier om een koude muur te isoleren. Het behang weerkaatst de warmte in een ruimte en voorkomt dat muren kou afgeven. Isolerend behang heeft een gladde structuur en is zonder prints verkrijgbaar. Het doet dienst als onderlaag voor het behang dat je er ter decoratie overheen gaat plakken. Een kamer met isolerend behang kan 75 procent sneller worden verwarmd en dat scheelt weer energiekosten. Het is ongeveer 4 mm. dik, daardoor werkt het behang ook meteen alle oneffenheden van muren weg. Het is allergieneutraal, het zorgt voor geluids-demping en is bestand tegen schimmels.
Zo zie je maar, er zijn heel veel mogelijkheden om je woning te isoleren. Een laatste mogelijkheid is dat je een nieuwe muur rondom je woning opmetselt zodat er een spouwmuur ontstaat. Dit is vooral geschikt voor oude woningen die niet zijn opgetrokken uit een dubbele muur.
Vergeet het dak en de vloer niet
Warmte stijgt naar boven. Als het dak niet goed geïsoleerd is, is dat de plek waar warmteverlies optreedt. Dit kun je voorkomen door isolatiemateriaal aan te brengen. Je kunt een dak aan de binnen- en buitenzijde isoleren. Hiervoor kun je verschillende materialen gebruiken. De meest gebruikte materialen zijn EPS-parels, PUR, PIR en glaswol. Een schuin dak dat wordt geïsoleerd aan de buitenkant wordt ook wel een ‘warm dak’ genoemd. De hele dakconstructie wordt dan beschermd tegen invloeden van buitenaf. Hiervoor worden materialen gebruikt met een hoge isolerende werking. Deze zijn vaak wel duur in aanschaf maar leven een hoge besparing op. Je dak aan de buitenkant isoleren is misschien een klus om uit te besteden.
Ben je een beetje handig dan kun je zelf vaak wel de binnenkant van het dak isoleren. Ook een plat dak kan zowel aan de binnen- als de buitenkant geïsoleerd worden. Het nadeel van het isoleren van een plat dak aan de binnenkant is dat er vochtproblemen kunnen ontstaan. Vaak wordt een plat dak dan ook alleen maar aan de buitenkant geïsoleerd. Heeft je woning een zolderruimte, maar gebruik je deze niet als leefruimte dan is het misschien slimmer om hier de vloer te isoleren en niet het dak. Bij het isoleren van de vloer blijft de warmte hangen in de onderliggende verdiepingen. Kies je voor deze mogelijkheid zorg er dan wel voor dat de zolderruimte volledig afgesloten kan worden met een deur of een luik.
Energiebesparing en warme voeten met vloerisolatie
Voor het isoleren van je vloer heb je verschillende mogelijkheden. Hoewel de keuze wel afhankelijk is van je woning. Is er bijvoorbeeld een kruipruimte of niet. Is er een kruipruimte dan kun je de isolatie vanaf de onderkant aanbrengen. Dit is wel de meest efficiënte methode om een vloer te isoleren. Wanneer er wel een kruipruimte is, maar deze is niet toegankelijk, dan kun je kiezen voor bodemisolatie. De kruipruimte wordt dan opgevuld met isolatiemateriaal. Is er geen kruipruimte aanwezig onder je vloer, geen probleem. Isoleer de vloer vanaf de bovenkant. Houd er rekening mee dat de vloer iets omhoogkomt. Er kan aanpassing nodig zijn van deuren en plinten.
Voor vloerisolatie zijn er verschillende materialen die gebruikt kunnen worden:
– Vloerisolatieplaten
– Vloerisolatieschuim
– Isolatiebeton
– Vloerisolatiedekens
– Vloerisolatiekorrels
– Vloerisolatieschelpen
Laat je goed informeren over wat jouw mogelijkheden zijn en wat de slimste keuze is. Wist je dat naast besparing op je energiekosten en vergroting van warmtecomfort en nooit meer koude voeten, vloerverwarming ook de waarde van je woning laat stijgen? Vloerisolatie zorgt voor een beter energielabel van je woning.
De intrede van de warmtepomp
Nu de energietransitie in volle gang is, komt de warmtepomp ook steeds vaker in beeld. Het is een goed en duurzaam alternatief voor de cv-ketel. De warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht, de bodem of het grondwater. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan je woning en sanitair water. Als je zou willen kun je er ook je zwembad mee verwarmen. Maar liefst 80% van de geproduceerde warmte wordt door de warmtepomp opgewekt uit hernieuwbare energie. Voor de resterende 20% wordt gebruikgemaakt van elektriciteit. Het is daarom een energiezuinige installatie en daardoor een goed alternatief voor de klassieke ketels. Wil je overstappen op een warmtepomp dan is het wel belangrijk dat je een goed geïsoleerde woning hebt. En dat het in de woning mogelijk is om lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming of lage radiatoren, te plaatsen of dat dit reeds aanwezig is.
Hoe werkt het
Een warmtepomp bestaat uit een verdamper, een compressor, een condensor en een expansieventiel. Tussen het buitendeel en het binnendeel van het warmtepompsysteem stroomt een koudemiddel. De compressor in het buitendeel pompt deze vloeistof rond. Met behulp van het koudemiddel onttrekt de warmtepomp warmte aan de buitenlucht. De eigenschap van de vloeistof is dat het verdampt bij een hele lage temperatuur. Wat ervoor zorgt dat de warmtepomp ook bij een lage temperatuur bruikbare warmte uit de buitenlucht kan opnemen. Het koudemiddel haalt warmte uit de buitenlucht doordat het verdampt onder lage druk. Er ontstaat een soort gasvorming. Dit gas wordt vervolgens in het gesloten systeem gepompt en de druk wordt verhoogd. Het resultaat is dat warme gas condenseert bij de hoge temperatuur en verhoogde druk waardoor warmte vrijkomt. De warmte wordt afgegeven aan de lucht of een watercircuit. Daarna wordt deze afgestaan aan een ruimte, zoals de woonkamer. Als dit gebeurt, verlaagt de warmtepomp de druk in de condensor weer, transporteert dan het koudemiddel als vloeistof naar het buitendeel van de warmtepomp en vervolgens wordt er weer nieuwe energie uit de buitenlucht opgenomen en herhaalt de cyclus zich.
De warmtepomp zal steeds vaker zijn intrede doen. Deze is energiezuinig, milieuvriendelijk, kent verschillende toepassingsmogelijkheden, je kunt er ook mee koelen, er wordt geen fossiele brandstof gebruikt en er zijn momenteel subsidies en financiële voordelen om een warmtepomp aan te schaffen.
Verschillende warmtepompen
Er zijn verschillende warmtepompen:
– Een volledig elektrische warmtepomp
– Een hybride warmtepomp
– Een ventilatiewarmtepomp
Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een combi, volledig of all-electric genoemd. De elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en voor het warme water in de badkamer en keuken. Als je daarnaast kiest voor elektrisch koken kun je met een elektrische warmtepomp aardgasvrij wonen.
Een hybride warmtepomp is een tussenstap naar aardgasvrij wonen. Deze warmtepomp werkt nog samen met de cv-ketel. De hybridewarmtepomp zorgt voor een groot deel voor de warmte in huis. De cv-ketel springt alleen aan als het erg koud is. Daarnaast zorgt de cv-ketel nog voor warm water in de badkamer en keuken.
Een ventilatiewarmtepomp is geschikt voor huizen met een mechanische ventilatie. Met een kleine warmtepomp wordt de warmte voor je huis uit de ventilatielucht gebruikt.
Voor- en nadelen
We zetten de voordelen van een warmtepomp op een rijtje
– Aanzienlijk minder verbruik van energie
– Minder belastend voor het milieu
– Geen of lager verbruik van gas-kosten
– Lage onderhoudskosten
– Subsidiemogelijkheden
– Waardevermeerdering van de woning
– Geen grote verbouwing nodig
– Ook te gebruiken om te koelen
Naast de voordelen is er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden als je wilt kiezen voor een warmtepomp. Het aanschaffen van een warmtepomp is een grote investering. Gelukkig verdient het systeem zichzelf terug tijdens zijn levensduur. Stap alleen over op een warmwaterpomp als je huis goed geïsoleerd is. Alleen in een goed geïsoleerde woning komt een warmtepomp tot zijn recht. Is dat niet het geval. Begin dan eerst met het isoleren van de woning. Met de besparing die het isoleren oplevert kan een reserve worden opgebouwd voor het financieren van een toekomstige warmtepomp. Voor de overstap van een traditionele verwarmingsketel naar een warmtepomp is het nodig om de radiatoren te vervangen. Houd er verder rekening mee dat een warmtepomp die buitenshuis staat lawaai produceert. Dit kan hinderlijk zijn voor jezelf en de buren. Het geluid is te vergelijken met het geluid van een airconditioningsysteem.
Het geld dat het kabinet vrijmaakt voor de toepassing van warmtepompen zal in 2022, 2023 en 2024 beschikbaar komen. Het gaat hier dan om de hybridewarmtepompen. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl.
Glasisolatie enkel glas
Hoe staat het ervoor met de glasisolatie van jouw woning? Woon je in een oud huis en heb je misschien nog te maken met enkel glas? Dan is het goed om eens te kijken wat je eraan kunt doen om de isolatiewaarde daarvan te verhogen. Je kunt dit doen door het plaatsen van volledig nieuwe ramen. Een grote ingreep die ook wel in de kosten kan lopen. Gelukkig is er een aantal andere opties waarmee je eerst uit de voeten kunt.
Tochtstrips, tochtband en gordijnen
Begin met het dichten van kieren en naden. Dit kun je doen met tochtstrip of tochtband. Deze zijn in verschillende maten te verkrijgen. Het is een klusje dat je eenvoudig zelf kunt doen. Hang voor je ramen (rol)gordijnen. Het is belangrijk dat de gordijnen goed aansluiten. Doe de gordijnen in de avond dicht. Met het toepassen van gordijnen kun je de warmte binnenin je huis zo optimaal mogelijk gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten gordijnen. Laat je hierover informeren. Maak je daarnaast ook gebruik van plisségordijnen of plooigordijnen? Dan heb je eigenlijk een extra isolatielaag. De zogenaamde luchtkamers die deze gordijnen creëren hebben een extra isolerende werking. Ze houden de kou van buiten tegen. Het is belangrijk om een luchtlaag te creëren. Deze luchtlaag vormt een barrière die voorkomt dat er warmte door het raam ontsnapt.
Isolatiefolie, bubbelwrap en noppenfolie
Er zijn ook mogelijkheden waar een hoger prijskaartje aan hangt, zoals isolatiefolie aanbrengen. Isolatiefolie plak je op de ramen. De isolatiewaarde van raamfolie is aanzienlijk. Per jaar kan dit oplopen tot een besparing van 15 m3 gas per jaar ten opzichte van enkelglas. Nadeel is dat professionele folie bijna even prijzig is als HR++ glas. Dit komt onder andere omdat je de folie niet zelf kunt aanbrengen, dus dit moet je uitbesteden aan een professional. Isolerende folie kan een uitkomst bieden voor gebouwen die vallen onder de monumenten. Bij dit soort gebouwen is het niet mogelijk om geheel nieuwe kozijnen en ramen te plaatsen omdat alles veelal in originele staat moet blijven bestaan. Heb jij te maken met een soortgelijke situatie kies er dan voor om isolatiefolie aan te brengen.
Naast de isolerende folie kun je ook bubbelwrap, kozijn- of noppenfolie aanbrengen. Dit is een goedkope mogelijkheid om je ramen te isoleren. Een goedkopere optie die je gemakkelijk zelf kunt aanbrengen. Daarentegen is de isolatiewaarde van deze mogelijkheden wel erg laag en de levensduur ook veel korter. Deze manier van isoleren is met name geschikt voor bijvoorbeeld dakramen.
Voorzetramen, HR++ en HR+++
Plaats voorzetramen. Er wordt dan een extra raam voor of achter het bestaande raam geplaatst. De isolatiewaarde van een voorzetraam is te vergelijken met die van HR++ glas. Het nadeel van een voorzetraam is dat er condens tussen de ramen kan ontstaan. Dit komt omdat het niet helemaal luchtdicht is. Een professional kan er wel voor zorgen dat er voldoende ventilatie is tussen het vaste raam en het voorzetraam.
Nieuwe woningen worden tegenwoordig automatisch voorzien van HR++ en HR+++ glas. Het plusteken geeft de waarde van isolatie aan. Meer plusjes is een hogere isolatiewaarde. Ook bij deze vorm van isolatie kan het voorkomen dat er condens ontstaat maar dat komt veel minder vaak voor dan bij voorzetramen. Dit doet zich vaak voor als de buitentemperatuur lager is dan de temperatuur binnen.
Slechte raamisolatie betekent groot energieverlies
Er gaat veel energie verloren als ramen niet goed geïsoleerd zijn. Door de naden en kieren ontstaat er tocht, maar door deze ruimtes gaat ook warmte verloren. Zit er in een woning nog enkel glas dan gaat wel 15% van de binnenwarmte verloren via het raam. Naast het verliezen van warmte is enkelglas ook niet geluiddempend. Ook het oude dubbelglas is minder geluiddempend dan het huidige HR glas. Het geluiddempend effect is een mooie bijkomstigheid van HR glas. Waar je helemaal blij van wordt is de energierekening die zeker lager zal gaan uitpakken bij goede raamisolatie. Daarnaast woon je veel prettiger. In een tochtend en koud huis zitten draagt niet bij aan je woongenot. Naast al deze voordelen zal een goede raamisolatie ook je woningwaarde verhogen. Dit omdat het energielabel verhoogt en de woningwaarde aanzienlijk kan oplopen.
Zonnepanelen
Op steeds meer Nederlandse daken zien we zonnepanelen verschijnen. Ondanks dat Nederland vooral bekend staat om zijn groot aantal regendagen zijn er tussen de buien door nog heel wat zonuurtjes. Zoveel zelfs dat er flink wat energie mee opgewekt kan worden. Gelukkig werken zonnepanelen ook op gewoon daglicht. Dus ook op dagen dat de zon weinig schijnt, wordt er wel energie geproduceerd door de hoeveelheid daglicht die er die dag is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er op bewolkte dagen geen energie wordt omgezet. Daglicht is er altijd, ook op bewolkte dagen.
Een gemiddeld systeem kan zo’n 75% van onze stroombehoefte opwekken en 50% voor onze warm waterbehoefte. Voor onze stroombehoefte heb je gemiddeld genomen veertien zonnepanelen nodig en voor je warm water behoefte een zonneboiler die voorzien is van twee collectoren. Ben je benieuwd hoeveel zonuren er schijnen in de gemeente waar jij woont? Kijk eens op de website van het KNMI. Daar kun je opzoeken hoeveel uren zon er schijnt in de gemeente waar jij woont.
Er zijn vier soorten zonnepanelen:
– monokristallijn (dunne film)
– glas-glas zonnepanelen
– polykristallijn
– amorf zonnepanelen (dunne film)
Monokristallijn is duurder dan polykristallijn. Het rendement is zeer hoog en het is geschikt voor kleine daken. Polykristallijn is goedkoper dan monokristallijn, het
rendement is goed en ze zijn ideaal voor grote oppervlaktes. De amorf panelen zijn goedkoper dan de monokristallijn, het rendement is laag. Deze panelen zijn buigzaam en te gebruiken voor bijvoorbeeld voertuigen, carports, zonwering en voorgevels. Glas-glas panelen zijn duurder dan de andere soorten, het rendement is zeer hoog en ze hebben een langere levensduur.
Wil je zonnepanelen aanschaffen, laat je dan goed informeren over al deze verschillende panelen. Welke past het beste bij jouw wensen?
Regelingen aanschaf van -zonnepanelen
Een landelijke subsidie voor het aanschaffen van zonnepanelen is er niet meer. Er is wel een aantal gemeenten dat een subsidie geeft en daarnaast zijn er regelingen die het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijk maken. Informeer bij je eigen gemeente wat de mogelijkheden zijn. Heeft jouw gemeente geen subsidiemogelijkheden? Dan zijn er nog andere regelingen waar je gebruik van kunt maken. Je kunt de btw op de aankoopprijs en de installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Op dit moment krijg je een goed tarief voor de stroom die je aan het net levert dankzij de salderingsregeling. Houd er rekening mee dat de salderingsregeling vanaf 2023 geleidelijk wordt afgebouwd en je dan ieder jaar minder stroom mag salderen. Verder zijn er speciale mogelijkheden om geld te lenen voor het financieren van zonnepanelen, zoals een zogenaamde Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Kijk ook eens op verbeterjehuis.nl voor de energiesubsidiewijzer.
Voordelen van zonne-energie
– Zonne-energie is onuitputtelijk
– Zonne-energie is een schone vorm van energie waarbij geen schadelijke stoffen vrijkomen
– Zonne-energie kun je gebruiken om stroom op te wekken door middel van zonnepanelen
– Zonne-energie kun je gebruiken om water mee op te warmen door middel van een zonneboiler/
zonnecollector.
Naast voordelen zijn er ook nadelen van zonne-energie
– Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen
– Mensen vinden panelen op het dak lelijk, het doet afbreuk aan de uitstraling van de woning
– Zonne-energie is alleen overdag te gebruiken, waardoor je toch afhankelijk blijft van andere bronnen
– Zonne-energie systemen zijn prijzig, al worden ze wel goedkoper
Zonnepanelen kopen, waar moet je op letten?
Er is een groot aanbod van zonnepanelen. Hoe vind je nu het beste aanbod dat bij jou past? Het is goed om een aantal mogelijkheden te bekijken en te vergelijken. Ga op zoek naar bedrijven en laat een offerte maken. Als je offertes gaat vergelijken kun je dit eigenlijk niet alleen aan de hand van het eindbedrag doen. In het eindbedrag zitten verschillende zaken die van belang zijn voor het totaalplaatje. Kijk dus goed wat je aangeboden krijgt voor de eindprijs. Je kunt onder andere letten op de opbrengst van de zonnepanelen, de levensduur van de zonnepanelen en de omvormer, welke garanties krijg je en hoe zijn ze tot het zogenaamde legplan gekomen?
Is er bijvoorbeeld rekening gehouden met de hoeveelheid schaduw? In een legplan voor jouw dak wordt de hele situatie van het huis en jouw dak in kaart gebracht. Ook alle schoorstenen, pijpjes, dakramen en dakkappelen worden getekend. Er wordt rekening gehouden met de schaduw die wordt gevorm door je huis en de omgeving, de afmeting van de zonnepanelen en het soort dak. Met al deze gegevens kan een plan worden gemaakt met wat er nodig is aan zonnepanelen en hoe deze het beste geïnstalleerd kunnen worden.
Als je kiest voor een aanbieder met het keurmerk Zonnekeur dan weet je dat je te maken hebt met een betrouwbare installateur die ook betrouwbare producten gebruikt. Om het makkelijk te maken vind je alle installateurs die het keurmerk Zonnekeur dragen op www.zonnekeur.nl. Daarnaast kun je ook naar het energieloket in jouw gemeente. Zij kunnen jou in contact brengen met installatiebedrijven bij jou in de buurt. Ook kun je bij het energieloket terecht met vragen over de offertes. Om jouw energieloket in de buurt te vinden, ga naar www.verbeterjehuis.nl. Hier kun je heel eenvoudig zoeken naar het dichtstbijzijnde energieloket voor jou.
Om optimaal gebruik te kunnen maken van je zonnepanelen is het belangrijk om te kijken naar het energieverbruik dat er nu is. Dan ga je kijken hoeveel energie je verwacht te gebruiken in de toekomst. Misschien ben je van plan om over te stappen op een warmwaterpomp. Neem dit in je berekening mee. Op die manier kun je berekenen hoeveel zonnepanelen zouden moeten kunnen opwekken.
Eerder schreven we al dat er verschillende zonnepanelen zijn. Het gaat dan niet alleen om het vermogen, ook zijn zonnepanelen in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Zet alles op een rijtje en laat je hierover ook goed informeren. Let ook op de afmetingen van de zonnepanelen en hoe het zit met de garantie.
De productgarantie bij zonnepanelen geldt voor de panelen zelf alsook voor de omvormer. Het gaat dan om defecten aan het product. De norm voor garantie op zonnepanelen is tien jaar. De garantie voor de omvormers zit op een minimum van vijf jaar.
Op zonnepanelen zit ook een vermogensgarantie. Deze is van toepassing op geleidelijke achteruitgang van de stroomproductie van de zonnepanelen. Meestal gaat het om een garantie van 8-% van het vermogen na 20 of 25 jaar.
Je hebt ook garantie op de installatie. Deze garantie is van toepassing op bijvoorbeeld kabelaansluitingen of bevestigingsmaterialen die niet goed zijn. Meestal gaat het om een installatiegarantie van twee jaar.
Soms krijg je systeemgarantie. Als er binnen de termijn van deze systeemgarantie iets mis is, is het voor de klant niet nodig om zelf te gaan zoeken of aan te tonen waar het probleem zit. De leverancier zorgt er dan gewoon voor dat het probleem wordt opgelost. Inspectie en transportkosten komen dan te vervallen.
Bij zonnepanelen speelt de omvormer een belangrijke rol. De omvormer zorgt ervoor dat je zonnepanelen goed werken en dat ze de goede hoeveelheid stroom opwekken. Het is van belang dat de omvormer en de zonnepanelen op elkaar afgestemd zijn. Er wordt hierbij rekening gehouden met het type dak en de schaduwvorming.
Je kunt zonnepanelen zelf op het dak leggen. Toch is het waarschijnlijk verstandiger om dit door een erkend installateur te laten doen. Je weet dan ook zeker dat de zonnepanelen voldoen aan de geldende normen en wet- en regelgeving.
Het aanschaffen van zonnepanelen is een hele investering. Deze investering is voor iedereen anders om dat de situaties allemaal verschillend zijn. De een heeft meer zonnepanelen nodig dan de ander, ook welk type zonnepaneel je kiest en of je ze zelf gaat installeren of dat je dit laat doen is allemaal van invloed op de prijs. Op dit moment verdien je de investering in zonnepanelen terug in ongeveer zeven jaar tijd. Wacht niet te lang als je wilt investeren in zonnepanelen. Een investering kun je nu het beste doen in verband met de salderingsregeling. Vanaf 2023 gaat de salderingsregeling wijzigen en loopt de terugverdientijd van zonnepanelen op naar negen jaar in 2030.
De investering die je moet doen voor je zonnepanelen kun je uiteindelijk terugverdienen. Dit is wel afhankelijk van een aantal factoren zoals de kosten van aanschaf en installatie, de stroomprijs voor terug geleverde energie, het aantal zonuren, de kwaliteit, de garantie, de levensduur van de zonnepanelen en de omvormer en het teruglopend vermogen van de zonnepanelen. Om de terugverdientijd te kunnen berekenen moet er rekening gehouden worden met al deze factoren. Vergeet ook niet de kosten van de randapparatuur mee te nemen in de totale kosten zoals de kostprijs voor de omvormer, consoles, bekabeling, meetapparatuur, eventuele montagesets en wat de kosten zijn voor het installeren. De kosten van het plaatsen door een professionele installateur zijn ook weer afhankelijk van een aantal zaken zoals, het aantal panelen dat geplaatst moet worden en eventuele extra werkzaamheden die moeten worden gedaan. Houd ook rekening met de actuele stroomprijs, wat betaal je wanneer je geen zonnepanelen gebruikt en welk systeem heb je gekozen en of de zonnepanelen het volledige energieverbruik opvangen of niet. In het laatste geval kan het zijn dat er nog een rekening komt van je energiebedrijf voor de extra verbruikte stroom via het energiebedrijf. Daarnaast heb je nog te maken met het teruglopend vermogen van de zonnepanelen en de levensduur van zonnepanelen. Gelukkig zijn er op internet hele handige tools en overzichten te vinden die je helpen bij het berekenen van de terugverdientijd van je investering in zonnepanelen.
Zonnepanelen plaatsen valt onder woningverbetering. Op dit moment zijn er nog subsidiemogelijkheden voor het plaatsen van zonne-panelen. Wil je weten welke subsidies er zijn, informeer bij het energieloket in jouw gemeente of kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl waar je een overzicht vindt van alle subsidies, leningen en andere regelingen op het gebied van het verduurzamen en verbeteren van je woning.