Meer groen in de tuin maakt niet alleen mensen gelukkiger
Kijk je naar de tuinen in Nederland, dan liggen de meeste stampvol met tegels. Met grijze grinttegels of de prachtigste vormgegeven stenen terrassen.
Lekker praktisch, dat wel. Je tuin vol met tegels leggen is onderhoudsvriendelijker dan een tuin vol met groen en allerlei struiken, bomen en bloemen. Al die betegelde tuinen zorgen er echter voor dat het regenwater minder goed weg kan zakken. Hierdoor ontstaat er nog meer wateroverlast tijdens een hevige regenbui. Het riool heeft nu al moeite om de enorme hoeveelheden water te verwerken, laat staan dat ook al het water van de betegelde tuinen er nog bij komt. Omdat het water niet snel wegzakt ontstaan er allerlei problemen, denk aan ondergelopen kelders, straten die lang vol water blijven staan, wateroverlast in huis en putdeksels die loskomen. Het zou al enorm helpen de wateroverlast te verminderen wanneer er in tuinen meer ruimte is voor gras, planten en bomen.
Hoe zorg je voor een goede afwatering in je tuin
Om te zorgen voor een goede afwatering in je tuin vang je het teveel aan hemelwater op of je voert het op een goede manier af. Water opvangen kun je doen door gebruik te maken van een regenton. Mocht je tuin te klein zijn of woon je op een balkon dan kun je gebruikmaken van een regenzuil of bevestig een wandtank aan de buitenmuur. En, zoals al eerder aangegeven, meer groen in de tuin zorgt voor een betere afwatering. Kijk eens rond in je tuin. Hoe groen is jouw tuin? Kun je nog ergens tegels vervangen door planten?
Er zijn ook nog andere toepassingen waardoor een betere afwatering ontstaat. Dit kan al heel snel door langs de gevel van het huis een aantal tegels weg te halen en dit op te vullen met aarde of grint. Door dit te doen loopt het water makkelijker weg.
Plaats een afwateringsgoot in de tuin
Een afwateringsgoot plaatsen in een tuin zorgt voor een optimale afwatering van het hemelwater. Met de goten wordt hemelwater geleid naar een plek waar het overgaat in grondwater. Het water wordt dus niet naar het riool geleid. Het is een natuur – en milieuvriendelijke oplossing die ook nog eens gezond voor de tuin is. Daarnaast neemt de groenaanslag in de tuin af.
De afwateringsgoot vangt het hemelwater op en voert het af. Het is een stijlvolle manier om toe te passen in de tuin. De afwerking past eigenlijk in elke tuin, zelfs een strakke, minimalistische tuin. De goten vallen niet heel erg op omdat ze mooi in te passen zijn in het geheel en daardoor als het ware voor het zicht wegvallen en opgaan in de tuin. Met behulp van hulpstukken wordt het systeem in elkaar gezet. Daarnaast kan er gebruikgemaakt worden van een afvoerput. Ook hiervoor geldt dat deze helemaal opgaat in het ontwerp van de tuin. Het zijn aantrekkelijke designs die mooi passen in alle tuinontwerpen.
Schoon drinkwater gebruiken voor de tuin of het wassen van de auto? Dat kan anders!
“We gooien schoongemaakt drinkwater zo in onze tuinen of maken onze auto ermee schoon. Dat is toch gewoon zonde. En ook onnodig,” zegt Enrico van Waveren, eigenaar van Sight On Green Milieu. “Voor dit soort situaties kun je prima opgevangen regenwater gebruiken. Het is ook een veel logischere keuze om hiervoor regenwater te gebruiken, dat valt er voldoende en kun je heel eenvoudig opvangen. Veel mensen weten niet dat we dagelijks gemiddeld 110 liter water per persoon verbruiken. Slechts 3 liter wordt geconsumeerd – de rest gebruiken we onder de douche, voor de schoonmaak, voor de tuin en vooral de WC. Ruim een kwart gebruiken we elke dag om de WC door te spoelen. Het opvangen van het regenwater hoeft niet in een lelijke standaard regenton. Daar zijn hele mooie alternatieven voor. Vaak wel duurder, maar zeker de investering waard. Met het wat meer uitgeven voor een mooie regenton waarmee je heel veel hemelwater kunt opvangen, bespaar je uiteindelijk weer op je eigen waterrekening.”
Enrico verkoopt zelf stijlvolle regentonnen die gemaakt zijn van gerecycled kunststof die, nadat de regentonnen geen dienst meer hebben, ook weer gerecycled kunnen worden. De regentonnen verschillen van de standaard regentonnen die velen wel kennen. De Sight on Green Milieu regentonnen hebben ook een speciaal ondergrondse opvangsysteem waar ook filters bij horen. Deze filters zorgen ervoor dat het regenwater wordt gezuiverd. Daarnaast is er een pomp die het regenwater bijvoorbeeld naar het toilet kan brengen. Met een dergelijke aansluiting, gebruik je regenwater om je wc door te spoelen in plaats van schoon drinkwater. Mocht er te weinig water in de ton zitten, dan schakelt het systeem automatisch over op leidingwater. De regentonnen waar wij mee werken worden ondergronds geplaatst en daardoor vallen ze bijna niet op. Nog een mooi pluspunt om op dit systeem over te stappen en niet te kiezen voor een gewone, vaak lelijke, standaard regenton.”
Bevolking neemt toe, waterreserves raken uitgeput en drinkwater wordt duurder
We zien het gebeuren. Onze waterreserves raken uitgeput en onze bevolking neemt alleen maar toe. Daarbij wordt het betalen voor ons drinkwater steeds duurder. Je kunt hier iets aan doen. Enrico: “50% van ons drinkwaterverbruik kan worden vervangen door regenwater. Daarmee bespaar je op de kosten van de drinkwaterfactuur. Dit kun je bereiken door het aanleggen van een ondergrondse regenwateropslagtank. Hiervoor kan een compleet systeem, inclusief aftappunt in de deksel worden aangelegd in de tuin. De tanks nemen geen ruimte boven de grond in beslag. Wij werken met de regenwateropslagtanks van GRAF. Wanneer er zich in het systeem niet genoeg water bevindt, schakelt het over op de normale drinkwaterleiding. Je kunt het systeem gebruiken voor bijvoorbeeld het doen van de was en het doorspoelen van de wc. Het is ook interessant voor bedrijven. Grote bedrijfspanden kunnen heel veel regenwater opvangen. Die daarna weer op verschillende manieren gebruikt kan worden. De regenwaterbergingssystemen waar wij mee werken zijn mooie en duurzame oplossingen om regenwater op te vangen en daarna ook effectief in te zetten voor gebruik. Daarmee wordt een steentje bijgedragen aan het beperken van wateroverlast, het besparen op de kosten van de rekening voor het drinkwater en het is goed voor het milieu.
Eigenlijk hebben de meeste mensen totaal geen idee hoeveel regenwater er op 1 vierkante meter valt. Als er 1 millimeter regen valt op 1 vierkante meter, dan is dat circa 1 liter regenwater in totaal. Op jaarbasis komt dit al snel neer op zo’n 800 à 900 liter per vierkante meter. Stel je eens voor als je dit regenwater op gaat vangen, wat je daarmee allemaal kunt doen, hoeveel geld je daarmee kan besparen. Daarnaast ben je op een hele duurzame en milieuvriendelijke manier bezig met water. Het is dan ook erg belangrijk dat mensen zich hiervan bewust worden, zodat steeds meer mensen ervoor kiezen om het regenwater op te vangen en het gaan hergebruiken.”