Nederland in de ban van het Coronavirus
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom het coronavirus en de maatregelen die er worden genomen, kijk dan op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
Vragen?
Heb je vragen over het coronavirus? Bel dan het publieksinformatienummer 0800 – 1351. Dit telefoonnummer is bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 uur. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.
Nog even een aantal zaken op een rijtje:
Verspreiding voorkomen
- Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Beperk contact met andere mensen.
- Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te spreiden.
Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
- Was je handen regelmatig met water en zeep
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Geen handen schudden
Wanneer moet ik mijn handen wassen?
- Als je handen vuil zijn
- Voor het (klaarmaken van) eten en na aanraken van rauw vlees
- Na een toiletbezoek
- Na hoesten, niezen in de handen (beter is dit te voorkomen door te niezen en hoesten in je arm/elleboog)
- Na het snuiten van de neus
- Na het buitenspelen
- Na het verschonen van een kind
- Na het aaien of knuffelen van (huis-)dieren
- Na het schoonmaken. Dus ook nadat je een vaatdoekje hebt gebruikt.
Neem ook deze voorzorgsmaatregelen:
- Houd minstens één meter afstand van mensen met griepverschijnselen.
- Was je kleren als je in contact bent geweest met iemand met griepverschijnselen. Het virus wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen.
- Houd het reisadvies in de gaten.
Wat is het
Het coronavirus is een gewoon verkoudheidsvirus, alleen zijn er ook bijzondere vormen van dit virus zoals Sars en Mers. Hier kan het coronavirus dat op dit moment rondwaart over de wereld aan toegevoegd worden, het zogenaamde Covid-19. Het is een nieuw virus waar nog geen behandeling of vaccin voor is. Door de snelheid waarmee het virus zich verspreidt ontstaat er veel opschudding. Daarnaast is nog niet bekend wat precies de risico’s zijn. Dit coronavirus verspreidt zich via hoesten en niesdruppels.
Economische voelbaar
De sectoren die het hardst worden getroffen door het virus zijn chemie, transport, automotive, textiel en elektronica. Er gaan miljarden dollars verloren aan de handel in goederen en diensten wereldwijd.
Door de open economie die Nederland hanteert en omdat er een relatief sterke verwevenheid met China is, ontstaat er een grote logistieke verstoring. Er liggen hele toeleveringsketens plat. Het herstel hiervan is niet binnen een paar maanden geregeld.
Zorg onder druk
Nu er steeds meer patiënten bijkomen door het coronavirus, wordt de druk voor het zorgpersoneel steeds hoger. Zij draaien veel extra uren en alle verloven zijn per direct ingetrokken. Op social media lezen we berichten van mensen in de zorgende beroepen dat ze strijdvaardig zijn en er tegenaan gaan.
Coassistenten en geneeskundestudenten melden zich massaal aan als vrijwilliger om het zorgpersoneel te ontlasten. Studenten willen aan de slag voor GGD ’s en huisartsen om deze te ondersteunen waar mogelijk. Ook steeds meer Nederlanders komen in actie om het zorgpersoneel te ondersteunen.
Helft Nederlanders krijgt het virus
Volgens Van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM, krijgt de helft van de Nederlanders het virus. Volgens van Dissel hoeft dit geen ramp te zijn omdat de meeste mensen milde klachten zullen ervaren. Door het nemen van de huidige maatregelen wil men voorkomen dat er een piek van besmettingen ontstaat om zo de druk op de zorg te voorkomen.
Nederlanders let een beetje op elkaar
Het openbare leven in Nederland valt grotendeels stil door de getroffen maatregelen. Deze maatregelen zijn in ieder geval tot 6 april van kracht. Van de Nederlandse bevolking wordt het uiterste gevraagd. De kans is groot dat er nog meer ingrijpende maatregelen worden getroffen. Op het moment van schrijven zijn alle scholen, cafés, restaurants en sportclubs dicht. Hierdoor komt het leven grotendeels tot stilstand.
De komende drie weken moeten ouders hun kinderen thuishouden. Alleen ouders met zogenaamde vitale beroepen, denk aan zorg, openbaar vervoer, brandweer en politie, mogen hun kinderen naar school brengen. Hier zal dan een vorm van opvang zijn. Ga je de straat op of ga je boodschappen doen, houdt dan tenminste anderhalve meter afstand van andere mensen.
Kwetsbare ouderen
De oproep van het kabinet om bezoek aan ouderen en mensen met verminderde weerstand te beperken, leiden volgens ouderenbond ANBO tot eenzaamheid bij deze kwetsbare groep. Dit geldt zowel voor thuiswonende ouderen als ouderen die in verpleeghuizen wonen. Familie, mantelzorgers en andere mensen zijn voorzichter om ouderen te bezoeken. Helemaal als ze verkouden of grieperig zijn. De ANBO heeft een speciale telefoonlijn geopend voor mensen die zich zorgen maken over het coronavirus of even een praatje willen maken.
Speciaal telefoonnummer voor ouderen om een praatje te maken
Zeven dagen per week van 09.00 tot 17.00 uur kunnen ouderen bellen naar het telefoonnummer: 0348 – 46 66 66. Wanneer zij naar dit nummer bellen staat iemand van de ANBO de mensen te woord. Het telefoonnummer werd vanaf de eerste dag al door honderdtwintig mensen gebeld. Mensen bellen naar de hulplijn met hele praktische vragen, maar er zijn ook veel mensen die gewoon even een praatje willen maken omdat ze soms al vier of vijf dagen niemand gesproken hebben. Voor meer informatie over de ANBO, kijk op www.anbo.nl.
Alternatieven
Voor ouderen kan het grote impact hebben dat ze ineens geen bezoek meer krijgen. Voor sommige mensen is een bezoekje het hoogtepunt van hun dag. Om toch in contact te blijven met ouderen zijn er alternatieven. Bel ze eens op, stuur een appje, ga facetimen of stuur een kaartje. Het is belangrijk om het contact vooral niet te laten verwateren.