Ontdek het Westerkwartier
Maak kennis met de veelzijdigheid van het Westerkwartier. Wandel of fiets door het mooie coulissen- en dijkenlandschap met landerijen, wierden, bossen en heide. Maak onderweg een tussenstop bij een horecagelegenheid, dagrecreatiebedrijf of ontdek de vier borgen, zeventien musea en andere bezienswaardigheden. Geniet van de vele recreatiemogelijkheden, zoals zwemmen, varen en winkelen. Er is zoveel dat de moeite waard is om te bezoeken, dus ga er lekker op uit en laat je verrassen door het Westerkwartier!
Elly Pastoor, wethouder gemeente Westerkwartier: “In mei dit jaar ziet ons nieuwe visieplan voor Recreatie & Toerisme het levenslicht. Vanuit deze visie vloeit een aantal actiepunten voort. Hierin staat het verbinden van mensen voorop. Ook wat recreatie en toerisme kan betekenen voor de gemeente en haar bewoners wordt uitvoerig behandeld. Als gemeente zijn we niet op zoek naar massatoerisme. Dat zou ook niet passen binnen wat de gemeente wil uitstralen. Daarnaast is het heel erg belangrijk dat de acties die worden genomen om recreatie en toerisme in de gemeente te stimuleren niet alleen goed zijn voor de toeristen en de ondernemer, maar dat ze ook een meerwaarde zijn voor de inwoners. En dat het ook past bij het gebied. Het zal gaan om kleinschalig toerisme waarin de uitstraling van het landschap en de rijke oude cultuurhistorie een belangrijke rol spelen.”
Verschillende landschapstypen in het Westerkwartier
Onder het Westerkwartier wordt het gebied ten zuiden en westen van het Reitdiep gerekend. Aan de zuidzijde strekt het Westerkwartier zich uit tot aan de provinciegrens met Drenthe. Aan de westzijde vormt de Lauwers de grens met Friesland. Het Westerkwartier kent zes verschillende landschapstypen.
– Coulisselandschap
– Zeekleipolders
– Zand-keileemrug
– Weilanden
– Veenkoloniaal landschap
– Hoogveenontginningslandschap
Het gebied leent zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten. Ook kun je er lekker zwemmen en varen.
Wandel- en fietskaart
Stap op de fiets en leer het Westerkwartier kennen. Er is een mooie wandel- en fietskaart die je kunt aanvragen op de website van de gemeente. De kaart is ook af te halen bij de bibliotheken in het Westerkwartier en bij de Toeristische informatiepunten in Aduard, Ezinge, Marum en op landgoed Nienoord in Leek. Plan je eigen route en het aantal kilometers dat je wilt wandelen aan de hand van de kaart. Op de kaart zijn wandelknooppunten gemarkeerd. Bepaal van tevoren welke knooppunten je wilt lopen. Deze kun je noteren zodat je op die manier de route kunt lopen.
Kies je ervoor om te gaan fietsen? Dan kun je de route herkennen aan de bordjes langs de fietspaden. Volg de bordjes met het cijfer van de route die jij wilt fietsen. De pijlen op de bordjes wijzen je de weg. De verschillende fiets- en wandelroutes leiden langs de parels in het Westerkwartier. Lekker sportief en een tikkeltje avontuurlijk om op deze manier de gemeente te ontdekken.
Landgoederen en borgen
Het Westerkwartier heeft een rijke historie die nu nog steeds terug te vinden is in de borgen en landhuizen. Plan eens een bezichtiging aan een van de borgen of een landgoed. Dit is zeker de moeite waard.
– Borg Nienoord, Nienoord 1 Leek
– Nienoord Adelskerk, Hoofdstraat 134 Midwolde
– Coendersborg, Oudeweg 15 Nuis
– Iwema Steenhuus, ‘t Pad 15 Niebert
– Allersmaborg, Allersmaweg Ezinge
– Piloersemaborg, Sietse Veldstraweg 25 Den Ham
Veelheid aan musea
De historie vind je niet alleen terug in de borgen en de mooie landgoederen. De gemeente is ook rijk aan musea.
– Het Joodse Schooltje Leek
– Kloostermuseum Sint Bernardushof Aduard
– Nationaal Borg- en Rijtuigmuseum Nienoord Leek
– Museum ’t Steenhuus Niebert
– ’t Rieuw Landbouw en Streekmuseum Nuis
– Abel Tasman Museum Lutjegast
– Legiomuseum Grootegast
– Drukkerijmuseum Grootegast
– Victorymuseum Grootegast
– Museum Fredewalda Tolbert
– Museum Wierdenland Ezinge
– Blik Trommel en Oudheden Museum Niezijl
– Wasmachinemuseum Opende
– Museum De Verzamelaar Zuidhorn
– Fietsmuseum Garage Birza Zuidhorn
– Rechthuis Aduard
– ’t Verzoamelhuus Niekerk
– Bezoekerscentrum Wierdedorp Niehove
Wateren waar je kunt zwemmen
– Lettelberterplas, Hoofdstraat Lettelbert
– Recreatiepark Westerkwartier, Roordaweg Niebert
– Watermolen, Openderweg Opende
– Strandheem, Parkweg Opende
– Reitdiep, Hunzeweg Garnwerd
Zwembaden
– Openluchtzwembad Electra, Teenstraweg 4 Lauwerszijl
– Openluchtzwembad De Griffioen, Burmanniastraat 35 Grijpskerk
– Openluchtzwembad Wotterwille, Langestraat 86 Marum
– Openluchtzwembad De Woldzoom, Provincialeweg 137 Doezum
– Overdekt zwembad en openlucht Zwemkasteel Nienoord, Nienoord 12 Leek
– Overdekt zwembad Eekeburen, Eekebuursterweg 1 Oldekerk
Boot huren
– Bootverhuur De Lauwers, Stadsweg 64 Lauwerzijl
– Dorpshuis en Watersportcentrum Lettelbert, Hoofdstraat 190 Lettelbert
– Cnossen Leekstermeer, Meerweg 13 Nietap
– Camping Reitdiep, Rodehaansterweg 9 Warfhuizen
– The Horse Farm; Scholleweg 2, Garnwerd (Wierumerschouw)
Ook zijn er veel dagrecreatieve voorzieningen en kun je lekker ontspannen in de sauna.
Voor volledige informatie bezoek de website www.westerkwartier.nl/toerisme. Hier is alles te vinden over de vele mogelijkheden.
Nationaal Landschap Middag-Humsterland
In 2005 is het landschap Middag-Humsterland aangewezen als Nationaal Landschap. Een Nationaal Landschap is een écht Nederlands landschap en valt op door een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie, bebouwing en het gebruik van de grond. Het bestaat uit de streken Middag en Humsterland. Ook is het voorgedragen voor de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Middag-Humsterland is het oudste cultuurlandschap van Europa.
Kenmerkend voor Middag-Humsterland:
– Reliëf door wierden, dijken en kwelders
– Onregelmatig patroon van landbouwgronden
– Zeer open landschap
De provincie, gemeente en maatschappelijke organisaties zetten zich in om het cultureel-historisch karakter van het landschap te behouden. En daarnaast het gebied verder te ontwikkelen met oog voor de bijzondere kwaliteiten van het gebied. Het gebied heeft een open karakter met ruime vergezichten. De wierden en woonheuvels steken boven het landschap uit, afgewisseld door de dijken die zich in het landschap bevinden. Alle dijken, wierden en woonheuvels zijn in het verleden door mensenhanden opgebouwd om zich te beschermen tegen het water. In het gebied kun je prima fietsen, wandelen of met een boot varen. Meer weten over het gebied? Bezoek dan de website www.middaghumsterland.info.
Ga eropuit in het Westerkwartier
Eropuit gaan in de gemeente Westerkwartier is niet alleen leuk. Het is ook nog eens heel gezond om lekker buiten en in beweging te zijn. Al genietend en ontspannend de buitenlucht in, werk je ook nog eens aan je mentale en lichamelijke gezondheid. Door lekker te bewegen voel je je fitter en energieker. Je krijgt meer zuurstof binnen. Daardoor voel je de energie door je lichaam stromen. Ook belangrijk is dat je tijdens het bewegen je gedachten even verzet. Het geeft je een opgeruimd gevoel in je hoofd. Er is minder kans op diabetes en het vermindert stress. Daarnaast krijg je sterkere botten door regelmatig te bewegen. Omdat je conditie sterk verbetert, leidt dit ook tot verbetering en fitheid van hart en vaten. Het verkleint de kans op hart- en vaatzieken. Bewegen in de buitenlucht, relaxed fietsen, wandelen en varen, geeft plezier. Dat is ook heel belangrijk. Voor jong en oud. Ook kinderen vinden het leuk om een stukje te fietsen of te wandelen. Des te meer reden om het gebied van het Westerkwartier te gaan ontdekken en te beleven.