Werkgelegenheid Groningen toegenomen
Volgens een onderzoek dat de provincie Groningen heeft laten doen door onderzoeksbureau Atlas, is de werkgelegenheid in de provincie Groningen de afgelopen 12 jaar met 10% toegenomen.
Hiermee concluderen de onderzoekers dat de provincie Groningen vergeleken met de andere Nederlandse provincies een middenpositie inneemt wanneer het gaat om de economische ontwikkeling. De werkgelegenheid is in alle regio’s toegenomen. Toch zijn er grote verschillen tussen de regio’s in de provincie. Het Westerkwartier en de stad Groningen laten de sterke groei zien, terwijl het aardbevingsgebied en Oost-Groningen het minst profiteren van de toegenomen economische groei.
Inzicht in sterke en minder sterke punten
Het onderzoek geeft inzicht in de sterke en minder sterke punten van de provincie. Deze inzichten zijn belangrijk voor de invulling van regionaal economisch beleid. De input kan ook worden gebruikt voor de verdere uitwerking van het Nationaal Programma Groningen. Sectoren als onderwijs, zorg en welzijn en openbaar bestuur zijn relatief oververtegenwoordigd in de provincie. Deze overheid gerelateerde sectoren vertegenwoordigen ruim 35 procent van de banen in de provincie, tegenover 27 procent in het gemiddelde van Nederland.
De sector zorg en welzijn groeit hiernaast ook relatief sterk. De meest snel groeiende sectoren in de provincie zijn echter niet overheid gerelateerd. In de eerste plaats zijn dit diensten als specialistische zakelijke dienstverlening (zoals reclame, R&D, juridische diensten) en ICT. Als tweede vinden we sectoren die gerelateerd zijn aan toerisme en vrijetijdsbesteding, zoals horeca, sport, cultuur en recreatie. Daarnaast groeit de sector water en afval, die deels wel overheid gerelateerd is, snel. Specialistische zakelijke dienstverlening, horeca, water en afval groeien sterker dan het Nederlands gemiddelde. Tegenover de groei van de kennisintensieve diensten en de aan toerisme en vrijetijdsbesteding gerelateerde sectoren staat een afname van de werkgelegenheid.
Grote verschillen in de provincie
In de provincie zijn grote verschillen te zien. De stad Groningen groeit sneller dan gemiddeld, het aandeel hoogopgeleiden is groot en dat aandeel neemt bovendien de laatste jaren sterker toe dan gemiddeld. Tegelijkertijd hebben Oost-Groningen en het bevingsgebied te maken met een krimp van de beroepsbevolking, die bovendien wat opleidingsniveau betreft, steeds verder achterblijft bij de rest van Nederland. Het beroep doen op de ww en arbeidsongeschiktheidsregeling is in de stad lager dan gemiddeld in Nederland, in het aardbevingsgebied en Oost-Groningen is dat beduidend hoger dan gemiddeld. Met Groningen als echte studentenstad komen er veel jongeren richting de stad. Een deel van deze jongeren verlaat de stad nadat ze zijn afgestudeerd weer naar andere steden in Nederland. Een ander deel verhuist naar gemeenten in het directe ommeland van de stad. Op die manier versterken stad en ommeland elkaar.
Nationaal Programma Groningen
Wat is het Nationaal Programma Groningen waar dit onderzoek voor wordt gebruikt? In het Nationaal Programma Groningen wordt samengewerkt aan een bloeiende toekomst voor Groningen. Inwoners, bedrijven, organisaties, gemeenten in het aardbevingsgebied, de provincie Groningen en het Rijk zetten zich in voor een bloeiende toekomst voor Groningen. Het geld dat beschikbaar is gesteld voor het toekomstperspectief, het versterken van de economie, voor energietarieven en de leefbaarheid in de provincie Groningen. Het Nationaal Programma Groningen gaat met Groningers in gesprek over het perspectief van de regio: Het toekomstbeeld 2040. Dit wordt de inhoudelijke basis voor het Nationaal Programma Groningen. Een deel van het geld is gereserveerd voor projecten en initiatieven die naar voren komen uit dat toekomstbeeld. We hopen na de zomer van 2019 het toekomstbeeld 2040 te kunnen starten.
Naast lokale projecten komen er bovenregionale programmaplannen voor de volgende thema’s
– innovatie en investeringen
– vergroening, verduurzaming en industrie
– natuur, landbouw en klimaatbestendigheid
– arbeidsmarkt en opleidingen
Ook de jaarlijkse analyse werkgelegenheidscijfers Noord Nederland door Dagblad van het Noorden, het Groningse bureau E&E advies en het werkgelegenheidsregister Lisa, laat zien dat er een banen- explosie in het noorden is. Volgens Bas Doets, directeur van E&E, komen er meer banen maar de beroepsbevolking neemt nauwelijks toe. Daardoor zijn vacatures niet te vervullen. Het aantal vestigingen in het Noorden groeide ook door. De toename betreft vooral zzp’ers. Noord Nederland zag het aantal vestigingen in 2018 met 5.000 toenemen tot 150.000. Die toename zit in alle sectoren, behalve in de financiële sector. In de zakelijke dienstverlening en zorg werden de meest mensen zzp’er, maar ook in het onderwijs en de bouw gingen veel mensen voor zichzelf werken.