Wijken en dorpen in de gemeente Groningen van het aardgas af
De gemeente Groningen wil in 2035 alle buurten, wijken en dorpen in haar gemeente van het aardgas af hebben. Wat betekent dit? Een woning die van het aardgas wordt afgesloten heeft geen cv-ketel meer die op aardgas werkt en ook het gasfornuis moet verdwijnen. Het verwarmen van de woning gaat via een warmtepomp, warmtenet of een combinatie van verwarmen op groen gas en elektriciteit. Om deze overstap te maken zijn de wijkenergieplannen belangrijk. Een wijkenergieplan geeft per buurt aan wat het beste alternatief is om een woning te verwarmen.
Welke alternatieven zijn er voor aardgas
Voor het verwarmen van woningen en gebouwen zijn drie alternatieven:
– Een warmtenet – woningen worden verwarmd met verwarmingswater uit een collectief warmtenet. Warmte wordt door leidingen in de grond naar de woningen en andere gebouwen gebracht. Met behulp van een warmtewisselaar in de woning komt de warmte in het eigen cv-systeem. Warmtenetten zijn het kansrijkst in wijken met dichte bebouwing, denk aan huizenblokken en flats met blokverwarming. Een voorwaarde is dan wel dat er in de ondergrond voldoende ruimte is. Het water moet daarnaast met duurzame energie of restwarmte worden verwarmd. Het aanleggen van een warmtenet is kostbaar. Maar omdat de energie relatief goedkoop is kan het een aantrekkelijke oplossing zijn.
– Volledig elektrisch wordt een woning helemaal verwarmd middels elektriciteit dan gebeurt dit met een warmtepomp. Deze elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht of bodem. De warmte die de warmtepomp produceert is geschikt voor speciale radiatoren en voor vloer- of wandverwarming. Een warmtepomp beschikt over een voorraadvat voor warm water. Een andere mogelijkheid is om gezamenlijk met een of meerdere buurten in de wijk een collectieve warmtevoorziening te realiseren door middel van een gezamenlijke (bodem)warmtepomp. Verwarmen van een woning op deze manier heeft alleen effect bij goed geïsoleerde woningen.
– Een combinatie van elektrisch en groen gas – hybride – het hybride verwarmen van een woning is een combinatie van elektrische verwarming met luchtwarmtepompen en een cv-ketel op groen gas voor tapwater en bijverwarming tijdens koudere periodes. Voorwaarde is dat er dan voldoende groen gas beschikbaar is. In de landelijke gebieden van de gemeente Groningen kunnen pelletkachels een oplossing zijn en op termijn zou het groene gas ook uit een alternatief als waterstof kunnen bestaan. Een andere optie zou zijn om te kiezen voor een hybride oplossing waarbij fors minder aardgas wordt gebruikt. Dit zou een tussenoplossing kunnen zijn.
Wat kun je als huiseigenaar doen
Naast dat woningen nieuwe energiesystemen krijgen kunnen huiseigenaren ook maatregelen nemen om hun huis te verduurzamen. Door de woning goed te isoleren is de woning klaar voor bijna elk mogelijk energiesysteem en na isolatie wordt er meteen bespaard op de maandelijkse kosten van de energie. Het volgende overzicht geeft een aantal mogelijkheden die huiseigenaren zelf kunnen uitvoeren.
– Goede isolatie aanbrengen
– De woning kierdicht maken
– Kijk wat de mogelijkheden zijn om te investeren in zonnepanelen
– Vervang het koken op gas door elektrisch koken
– Ga je verhuizen of verbouwen kijk meteen wat je kunt doen om je woning te verduurzamen
– Kleine toepassingen die zeker een bijdrage leveren zijn het gebruiken van Ledverlichting,“
– Het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrippen en kiezen voor een duurzame energieleverancier.
Buurtwarmte een verkenning naar warmtenet in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen
De gemeente Groningen gaat samen met Grunneger Power de haalbaarheid van een warmtenet verkennen in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen. Het gaat om een warmtenet voor koopwoningen en VVE’s in deze wijken. Onder de naam Buurwarmte kunnen bewoners online bijeenkomsten bijwonen en hier ook meepraten. De bijeenkomsten zijn inmiddels geweest. Tijdens de bijeenkomsten is aan bod gekomen hoe een warmtenet werkt. Daarnaast is in beeld gebracht wat het voor de bewoners, hun woning en de wijk betekent als een warmtenet haalbaar zou zijn. En er is besproken hoe je als huiseigenaar mee kunt denken.
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dit warme water kan vervolgens gebruikt worden om huizen en gebouwen te verwarmen. Door gebruik te maken van een warmtenet hoeft niet ieder huis een cv-ketel op aardgas te hebben. Een warmtenet is een duurzaam alternatief voor aardgas. Het water van een warmtenet wordt verwarmd door een warmtebron in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld een biomassacentrale zijn of de aardwarmte of restwarmte uit de industrie. Via een afleverset komt het warme water bij woningen en bedrijven waar het zorgt voor het verwarmen van de woning en warm kraanwater.
Ook in Groningen wordt op een aantal plekken een warmtenet aangelegd. De ontwikkelingen voor een warmtenet moeten ook op een duurzame manier gebeuren. Daarnaast moet het ook zo eerlijk mogelijk verdeeld worden.
Dan is er Buurwarmte. Buurwarmte is hét lokale initiatief waardoor Groningers niet meer afhankelijk zijn van alleen de grote bedrijven en de overheid. Het is een initiatief voor en door Groningers. Wil je meer weten over Buurwarmte kijk dan eens op de website grunnegerpower.nl.
Het moet mogelijk zijn om een warmtenet voor koophuiseigenaren en VVE’s te realiseren. In de wijken Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel staan veel huizen. Ideaal voor het aanleggen van een warmtenet. Je hebt dan hetzelfde comfort voor hetzelfde geld als voor het verbruik van aardgas. Samen wordt er gekeken wat er mogelijk is in de wijken. Voor bewoners is het niet verplicht om over te stappen op het warmtenet. Ze zijn vrij om te kiezen voor een eigen oplossing. Inmiddels zijn 4500 woonhuizen van woningbouwcorporaties aangesloten op het warmtenet van WarmteStad, dat op dit moment in de wijken wordt aangelegd. WarmteStad is in 2014 opgericht door de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen met als doel een bijdrage te leveren om de stad Groningen in 2035 CO2 neutraal te laten zijn. In 2020 is er in Selwerd een start gemaakt met het aanleggen van het warmtenet. Dit wordt dit jaar verder uitgebreid. Er worden diverse gebouwen en wooncomplexen in de wijk aangesloten op het warmtenet.
Woningkrapte in de stad
Naar verwachting zullen er in de stad Groningen in 2030 ruim 24.000 inwoners zijn. Om in te spelen op de groei wil de gemeente de komende jaren 20.000 woningen bouwen. Al deze woningen moeten gebouwd worden binnen de grenzen van de stad. Hiervoor zijn verschillende locaties aangewezen om dit te realiseren. De woningkrapte die er op dit moment is geldt vooral voor starters en jonge gezinnen. Het aanbod van woningen wordt steeds minder. Naast een tekort aan starterswoningen is er ook een tekort aan sociale huurwoningen in de stad.
Mensen uit de stad trekken richting Het Hogeland
Ook in de stad Groningen staat de woningmarkt onder druk. Er trekken steeds meer mensen vanuit de stad naar de omliggende gemeenten. Om hierop in te spelen komen er honderden extra woningen in de gemeente Het Hogeland. De aankomende jaren zullen er in Bedum en Winsum tussen de drie- tot vierhonderd woningen komen. Het bouwen zal dan rond 2030 afgerond moeten zijn voor beide dorpen. Het gaat daarbij om zowel koop- als huurwoningen. Voor de mensen die dicht bij de stad Groningen willen blijven wonen, wordt er gekeken naar wat er mogelijk is in de dorpen Sauwerd, Zuidwolde en Adorp, waar al zestien woningen zijn gepland op het voormalige voetbalveld. Er lijkt ook vraag naar woningen te zijn in Zoutkamp. De vraag naar woningen hier komt vooral van jongeren en andere leeftijdsgroepen die graag in Zoutkamp willen blijven wonen. In Ulrum is de vraag naar seniorenwoningen aan het toenemen. Er wordt dan ook niet alleen gebouwd voor mensen die uit de stad willen trekken, ook voor de eigen bewoners komt er een nieuw aanbod van woningen.
Eemskanaalzone
Om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar woningen in de stad wordt er hard gewerkt aan een plan voor de ontwikkeling van de Eemskanaalzone. Dit gebied ligt tussen Meerstad en Driebond en tussen het Eemskanaal en de Middelberterplas. De bedoeling is om van dit gebied een levendig, stedelijk en groen stadsdeel te maken. Waar woningen, bedrijven en diverse voorzieningen zullen komen. Deze uitbreiding van de stad wordt klimaatbestendig. De ambitie is om in de Eemskanaalzone zo’n 2100 betaalbare woningen te bouwen. Daarnaast is er ruimte voor bedrijven en verschillende voorzieningen. Het gebied moet een stadsdeel worden voor iedereen. Waar bestaand en nieuw groen met elkaar verbonden worden. Met de plannen voor de Eemskanaalzone zal Meerstad nog een betere aansluiting met de stad zijn.
Alle plannen voor de Eemskanaalzone staan beschreven in de ontwikkelstrategie Eemskanaalzone, Stad aan het water. Het doel is om in dit gebied een gezond, aantrekkelijk stadsdeel van Groningen te realiseren en dat de stad Groningen daarmee weer aan het water komt te liggen. Dan kan de stad zijn naam weer eer aan doen en zich met recht Stad aan het water noemen. De Eemskanaalzone bestaat uit vier deelgebieden; stadshavens, Scandinavische havens, bedrijventerrein Driebond en het nieuwe woon-werkgebied Eemskanaalzone en nieuwe route Meerstad. Alles wordt gefaseerd ontwikkeld. Het is niet zo dat alles tegelijk moet. Wat overigens ook niet kan, niet alle gebieden komen direct in aanmerking voor ontwikkeling.
Stadshavens het eerst ontwikkelen
Stadshavens is het eerste gebied dat concreet ontwikkeld wordt. Het is een gebied dat in het oosten van de stad, tussen het Damsterdiep en de Sontweg ligt. Hier zullen langs het Eemskanaal de aankomende jaren verschillende woningen en bedrijfsruimten worden gebouwd. Het gaat om duurzame en aardgasvrije koopwoningen, (sociale)huurwoningen en bedrijfsruimtes waarbij er veel aandacht is voor groen en de openbare ruimte. Het Damsterdiep krijgt een groene uitstraling en in de wijk is veel aandacht voor wegen, fiets- en wandelpaden, kades en extra pleinen die gaan dienen als ontmoetingsruimten. Voordat de bouw van Stadshavens van start gaat moet er nog een aantal stappen worden gezet. Hierbij zullen omwonenden, huidige huurders, belangenorganisaties en andere geïnteresseerden iedere keer betrokken worden. Kijk voor alle ontwikkelingen op stadshavens.groningen.nl.
Er wordt hard gewerkt in en aan de stad Groningen en omliggende gebieden om oplossingen te realiseren voor de woningkrapte die is ontstaan. De ontwikkelingen zullen de komende jaren nog door blijven gaan om ook daadwerkelijk woningen te bouwen.